Цим питанням нині переймаються німецькі політики. Союзники по НАТО, США та ЄС пообіцяли Володимиру Путіну найсуворіші санкції, якщо російський лідер віддасть наказ у разі вторгнення в Україну. Але якщо війна все-таки буде, то чи готова Німеччина надати Україні військову допомогу?

Видання Bild повідомило, що Україна вирішила продовжити дозвіл на присутність у країні солдатів і озброєння НАТО. Відповідно до цього рішення наступного року на нашій території перебуватиме до 4000 солдат НАТО, половина з них — американці. Також у 2022 році уряд дозволив присутність тут 40 літаків і гвинтокрилів і до 20 кораблів НАТО.

Але чи надасть Німеччина Україні військову допомогу? Що саме готовий зробити уряд ФРН, щоб захистити Україну від Росії? І скільки військових відправить Німеччина в Україну, «якщо завтра війна»? Такі запитання журналіст видання Bild поставив міністру закордонних справ Анналені Бербок на конференції із роззброєння «Стокгольмська ініціатива».

Бербок заявила: вона українському колезі «дала зрозуміти, що Федеративна Республіка Німеччина, ЄС і G-7 підтримують Україну з повною солідарністю». І що «ворожі дії Росії матимуть величезні економічні та дипломатичні наслідки». Але й тільки, що того.

Міністр також повідомила, що поговорила по телефону з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. Бербок заявила йому, що «деескалація нині є найважливішим імперативом безпеки України».

Bild пише, що це зовсім не те, чого виборці та міжнародне право очікували від «зелених». Саме від Анналени Бербок чекали свіжості у зовнішній політиці. Але не минуло й тижня після призначення Бербок міністром, як німецькі ЗМІ переконалися, що вона пішла протоптаною доріжкою Ангели Меркель.

Також і партнер «зелених» по коаліції Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) категорично відмовляється надавати військову допомогу Україні. Експерт СДПН з питань оборони Габріела Генріх заявила, що головний пріоритет нині — знизити реальний ризик війни і розірвати стиль загроз.

Bild вважає, що вільні демократи просто зараз мають їхати потягом до Москви. «Росії слід знизити рівень ескалації. Ми не сприймаємо того, що відбувається на російсько-українському кордоні», — зазначила експерт ВДП з питань оборони Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн. Вона наголосила, що ніхто не бажає відправляти своїх солдатів в Україні. Адже є інші способи дати зрозуміти Москві, що вона має перестати брязкати зброєю.

Підсумок: нині Німеччина не готова надати Україні військову допомогу проти Росії, доходить висновку видання Bild.

Берлін.