Її відкриє великий концерт, на якому, зокрема, прозвучить мелодія «Щедрика». Пролунають і пісні у виконанні відомих українських співаків, знаних хорів та оркестрів. Побачити святкування можна буде ввечері на Михайлівській площі.

Водночас в яскравій 2D та 3D анімації презентуватимуть і історію того, як ця щедрівка стала популярною на весь світ. На будівлі Дипломатичної академії України представлять відеомапінг чотирьох етапів її історичного розвитку. Подивитися дійство можна буде 18, 19, 24 та 25 грудня. Співзасновниками заходу стали МЗС, посольство США і Міністерство культури і інформаційної політики.

Обробку щедрівки для хору зробив український композитор і збирач музичного фольклору Микола Леонтович. Протягом 16 років митець редагував її, а вже 1916-го на Різдво твір уперше виконав хор Київського університету.

Через п’ять років «Щедрик» слухали на концерті в Карнегі-холі в Нью-Йорку, після чого він і здобув світову популярність. Його виконала Українська республіканська капела, яка гастролювала світом, поширюючи українську культуру. Преса тоді вибухнула схвальними рецензіями і позитивними відгуками про українську культуру. Щедрівка лунала в найкращих залах Європи, Великої Британії та США. Український «Щедрик» настільки сподобався слухачам, що згодом став одним із символів Різдва в усьому світі.

«Українська хорова культура була тоді найкраще відпрацьованим і репрезентативним видом мистецтва. Яскравіших і переконливіших, ефективних за своїм впливом на публіку проектів тоді, вочевидь, не існувало. Тому вибір було зроблено на користь хору, який під орудою тоді визнаного номер один диригента в Україні Олександра Кошиця міг справити враження на Європу. І українські концерти справді створювали колосальне враження на закордонну публіку», — зауважує засновниця ГО «Інститут Леонтовича», співробітниця Інституту української археографії та джерелознавства ім. Михайла Грушевського Тіна Пересунько. Вона ж стала авторкою наративу проекту «Щедрик: магія Різдва».

Фото з сайту МЗС України.