Цього року 43,1 млн німецьких марок стали євро. Але понад 12 млрд їх усе ще не повернуто Центробанку ФРН, повідомив часопис Spiegel.

Забуті в сумках, заховані в книжках чи старих комодах монети й банкноти німецької марки на мільярди євро чекають своєї черги на обмін. За даними Deutsche Bundesbank, їх вартість нині становить 6,31 млрд євро.

Днями в ЗМІ був оприлюднений цікавий випадок: Асоціації захисту тварин у Саксонії один із її членів заповідав свої меблі після того, як він закінчить свій земний шлях. Коли працівники їх розставляли, то в одній із шаф знайшли 27 тисяч 700 марок (14 тисяч 163 євро). Можливо, покійний про них забув чи, ймовірно, зробив дар асоціації у такий незвичний спосіб. Співробітники федерального банку, коментуючи цей випадок, зазначають, що він уже став класичною ситуацією: «Ви маєте комод, а з’ясовується, що насправді це — сейф»!

Цього року в Deutsche Bundesbank жителі ФРН принесли банкнот і монет на суму 43,1 млн марок (майже 22 млн євро). «В усіх відділеннях банку й досі можливо обміняти на євро необмежену кількість німецьких марок, — повідомив член правління банку Йоганнес Берманн. — Німеччина — одна з шести країн єврозони, в яких обмін національної валюти можливий упродовж необмеженого періоду часу. Цікаво, що чимало німців не знали про таку можливість. Тим часом курс обміну за 20 років функціонування нової валюти залишився без змін: 1 євро — 1,95 583 німецької марки».

За даними федерального банку, за межами Німеччини теж є значні запаси німецьких марок, оскільки марка була популярною резервною валютою, котрою користувалися у цілому світі.

Берлін.