По завершенні саміту Європейського Союзу його учасники попередили Кремль, що подальша збройна агресія стосовно України матиме масштабні наслідки, в тому числі, буде запроваджено нові жорсткіші санкції.

У підсумковому комюніке саміту, зокрема, зазначається: «Єврорада наголошує на терміновій необхідності деескалації напруги з боку Росії, що була спричинена нарощуванням нею сил біля кордонів з Україною, а також повторює свою повну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України. Будь-яка подальша збройна агресія проти України буде мати масштабні наслідки і високу ціну, включно зі скоординованими з партнерами обмеженнями». 

Тим часом Європейський парламент також попередив, що будь-яка агресія Москви обійдеться їй у високу економічну та політичну ціну.

У четвер у Європарламенті було ухваленою резолюцію за підсумками дебатів, присвячених ситуації на українсько-російському кордоні, що відбулися у вівторок. Резолюцію підтримало 548 євродепутатів, 69 були проти, 54 — утрималося. Європарламент засудив нинішнє значне нарощування російських військових на українському кордоні й закликав Кремль негайно відвести свої сили та припинити погрожувати сусідній країні.

На думку Європарламенту, нарощування сил РФ є інструментом для отримання політичних поступок від Заходу. Стосовно прагнень України приєднатися до НАТО в тексті наголошено, що «вибір будь-якої країни не повинен бути предметом схвалення третьою країною», і тому Європарламент відкидає спроби Росії включити деякі країни до своєї «сфери впливу».

Говорячи про готовність ЄС реагувати на нову агресію проти України, євродепутати зазначили, що «будь-який новий пакет санкцій має включати російський офіцерський корпус, причетний до планування можливого вторгнення, а також найближче оточення і олігархів «в орбіті російського президента та їхніх сімей». Санкції також повинні включати заморожування фінансових і фізичних активів в ЄС, заборони на поїздки, виключення Росії з платіжної системи SWIFT, націлення на сектори, важливі для російської економіки, а також зрив фінансування розвідувальних служб країни», повідомляє «Європейська правда».