У середу парламент Болгарії більшістю голосів заборонив Державній комісії з енергетичного й водного регулювання (ДКЕВР) підвищення з 1 січня 2022 року тарифів на електрику, воду й центральне опалення, які в середньому по країні могли зрости на 11 відсотків. Депутати підтримали й пропозицію колишньої правлячої партії ГЄРБ про запровадження мораторію на підвищення цін заднім числом - з 1 січня цього року. На практиці це означало фактичне їх зниження, бо до грудня вони підвищувалися кожного кварталу.

Проти цього рішення депутатів різко виступили не тільки власники компаній, які виробляють і постачають електроенергію, а й експерти Державної комісії з енергетичного й водного регулювання. Вони попередили, що це спричинить не тільки банкрутство з «ефектом доміно» в енергетичному секторі, а й у всій економіці. «Отямилися» і в новому уряді, який запропонував депутатам переголосувати питання про терміни введення мораторію.

У четвер правляча партія «Продовжуємо зміни» внесла до порядку денного позачергового засідання парламенту саме це питання і запропонувала заморозити ціни, що склалися до 16 грудня цього року. Якщо в середу за пропозицію партії ГЄРБ проголосували 186 парламентаріїв (із 240), то цього разу його підтримала менша кількість народних обранців.

Депутати, які внесли першу пропозицію, відмовилися голосувати за нову. Проте парламент остаточно заборонив регулятору підвищувати ціни на енергоносії з 16 грудня 2021 року по 31 березня 2022 року.

Але й після цієї дати кожному майбутньому підвищенню, за словами нового прем'єр-міністра Кирила Петкова, має передувати поглиблений аналіз експертів з урахуванням зарплат і пенсій споживачів, а не тільки вимог енергетичних компаній.