Згідно з рішенням уряду усіх, хто має ідентифікаційний код, з 1 січня 2022 року зобов'язують пройти реєстрацію в електронному варіанті. «Їх буде внесено до загальної бази даних, у якій фіксується будь-яке грошове надходження на рахунок громадянина. Жоден лей (грошова одиниця Румунії) не проскочить повз неї, і ретельного контролю нікому не вдасться уникнути», - попередили платників податків з міністерства фінансів.

Але, крім виплат до бюджету податків із зарплат, гонорарів та інших фінансових надходжень, румунські громадяни зобов'язані платити податки на нерухомість, включаючи земельні ділянки. І декому вдавалося ухилятися від цього. Злісним порушникам нараховували пеню, їх умовляли, але з 1 січня наступного року з ними більше панькатися не будуть. Уряд ухвалив постанову, яка за несплату податків передбачає покарання - до п'яти років тюремного ув'язнення.

Однак у країні ще багато хто отримує більшу частину зарплати не в касі чи через перерахування на картку, а в конвертах. Як стежитимуть за цим, влада не повідомляє. Але хоче раз і назавжди покінчити з тіньовим обігом, де, за найскромнішими даними правоохоронних органів, зараз «обертається» майже 35 мільярдів (майже 8 млрд доларів). І жодного баня (монетна одиниця Румунії) не «капає» до бюджету. Роботодавців, які приховують справжні грошові виплати своїх працівників від податківців, каратимуть дуже суворо.