Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс ніколи не піде на компроміс «щодо безпеки своїх союзників, ані щодо права кожної країни, включаючи Україну, вирішувати свою власну долю». «Це фундаментальні принципи, які були підтверджені не тільки Північноатлантичним союзом, а й також Росією, яка підписала такі документи, як Гельсінський Заключний акт 1975 року або Паризька хартія 1990 року», — заявив Столтенберг в інтерв’ю газеті Le Journal du Dimanche, наголосивши, що Україна є суверенною державою і має право захищати себе відповідно до Статуту ООН.

«У неї є право просити допомоги для досягнення цієї мети, і я не розумію, як це загрожує Росії, яка є агресором у цьому конфлікті», — сказав генсек НАТО.

Представники країн НАТО вже заявили, що умови, викладені в російських проектах угод, реалізувати неможливо. Сенатор від Республіканської партії США Джим Ріш переконаний, що пропозиції Росії є не угодами про безпеку, а списком поступок, які мають зробити США і НАТО. Вони є чіткою ознакою того, що Росія «намагається створити привід для війни». «Російська Федерація висунула ці вимоги з повним розумінням, що їх неможливо прийняти, — сказав Ріш. — Путін знає, що Сполучені Штати та наші 29 союзників по НАТО не ведуть і не будуть вести переговори про майбутнє суверенних держав, таких, як Україна, які повинні мати можливість робити власний вибір», цитує «Радіо Свобода».

Зокрема, серед умов проекту домовленостей із НАТО є заборона на подальше розширення НАТО та приєднання до нього України; вимога не розміщувати додаткові війська за межами країн, у яких вони були станом на травень 1997 року, коли до НАТО приєдналися країни Східної Європи; відмова НАТО від «будь-якої військової діяльності» в Україні, Східній Європі, Центральній Азії та на Закавказзі; сторони не розгортають ракети середньої та меншої дальності там, звідки вони зможуть вражати територію іншої сторони; сторони не проводять навчань та інших дій із чисельністю більше, ніж бригада, в погодженій прикордонній смузі та обмінюються інформацією про військові навчання; сторони «не розглядають одне одного як противників» та не створюють умов, які можуть бути «розцінені як загроза».

Проект угоди зі США передбачає зобов’язання Вашингтона не дозволити розширення НАТО на схід, зокрема — на країни, які раніше входили до складу СРСР. Окрім того, Кремль очікує від Білого дому зобов’язань, що США не створюватимуть військові бази «на території держав, які раніше входили до СРСР і не є членами Організації Північного договору, використовувати їх інфраструктуру для ведення будь-якої військової діяльності, а також розвивати з ними двостороннє військове співробітництво».

Що робити з цим ультиматумом — нині питання номер один переговорів країн — членів НАТО. CNN повідомило, що президент США Джо Байден доручив своїй адміністрації використати всі можливі інструменти, щоб запобігти вторгненню РФ в Україну. 

«Все, що ми робимо, дуже продумано. Однак у нас є всього чотири тижні, щоб це зробити (запобігти вторгненню РФ. — Ред.)», — цитує одного з американських урядовців агентство.

Верховний представник Євросоюзу із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель 19 грудня у своєму блозі наголосив, що для країн ЄС настав час продемонструвати твердість та єдність, аби протистояти спробам Росії дестабілізувати Україну. Дипломат зазначив, що кінцеві наміри Москви стосовно Києва не є зрозумілими, «за винятком того, що вона загрожує Україні та прагне її послабити». «Можливі різні сценарії... Нам потрібно сподіватися на краще та готуватися до гіршого», — цитує Ж. Борреля DW. Він звернув увагу, що напруга на кордоні України та РФ відбувається на тлі енергетичної кризи в Європі. Боррель вважає, що Москва використовує енергоресурси як інструмент політичного впливу. «І хоча Росія виконує свої зобов’язання з постачання газу, багато хто бачить у її відмові збільшувати обсяги експорту в Європу або заповнювати сховища, що належать «Газпрому», спосіб тиску на ЄС. Насамперед — для отримання ліцензії на запуск газопроводу «Північний потік-2», — зазначив він і додав, що Європейська комісія не вважає цей проект пріоритетним. За його словами, трубопровід «продовжує залишатися питанням для обговорення».