На знімку: ректор університету Володимир Бугров разом із поважними гостями під час свята.

Високі гості виконали «Щедрик» разом із народною хоровою капелою КНУ «Дніпро» під орудою художнього керівника Ірини Душейко.

У заході взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Чорногорії в Україні Драгіца Понорац, голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов, очільниця Міжнародного жіночого клубу м. Києва, дружина Надзвичайного і Повноважного Посла ПАР в Україні Крістіна Ґрюневальд, дружина Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Польща в Україні Моніка Капа-Ціхоцька та президентка Клубу дружин послів в Україні, дружина генерального секретаря ГУАМ Шафаг Оружова.

Саме в стінах Київського університету 105 років тому вперше пролунав «Щедрик», нагадав ректор КНУ ім. Т. Шевченка Володимир Бугров, народну пісню в обробці українського композитора Миколи Леонтовича виконав університетський хор, яким в ті часи керував Олександр Кошиць. Нині Carol of the Bells — це всесвітньо відома різдвяна пісня, проте саме Україна подарувала її світові.

До речі, слова «Щедрика» гості вечора мали змогу вивчити на університетських курсах. 

— Ми запровадили курси української для дипломатів, і вони вивчали нашу мову, знайомилися з українськими традиціями, вивчали слова відомої української пісні «Щедрик», що розлетілися всім світом, — розповіла проректор з міжнародного співробітництва КНУ Ксенія Смирнова.

— Коли приїжджаєш до якоїсь країни, то починаєш вивчати її мову, і починаєш любити цю країну, — зізналася Надзвичайний і Повноважний Посол Чорногорії в Україні Драгіца Понорац. — Ми любимо Україну! І ми дуже близькі, хоча наші держави розташовані далеко.

Київський національний університет бере безпосередню участь в розвитку культурної, освітньої та наукової дипломатії, має тісні зв’язки з навчальними закладами 90 країн.

— У нас укладено двосторонні договори щодо співпраці — починаючи з обміну студентами, викладачами, стажерами й завершуючи програмами подвійного дипломування на всіх рівнях освіти та проведенням спільних наукових досліджень, — підсумувала Ксенія Смирнова.

Україна інтегрується в світовий науковий простір, наші вчені працюють у відомих міжнародних дослідницьких групах. У цьому учасники заходу могли переконатися завдяки виставці, влаштованій в межах університетського проекту #НаукаПросто, покликаній в доступній для широкого загалу креативній формі представити досягнення викладачів та науковців університету. Один із постерів присвятили професору КНУ Володимир Аушеву та молодшій науковій співробітниці науково-дослідної лабораторії ядерної спектроскопії університету Ользі Гоготі, які долучилися до відкриття світового масштабу, «спіймали» нову елементарну частинку — оддерон.

Про можливість популяризації науки через мистецтво цього вечора розмірковували в межах панельної дискусії за участі відомих дослідників. Один з її учасників директор Інституту високих технологій КНУ Ігор Комаров нагадав, що престижні премії вручають ще й за мистецький підхід до наукових досліджень. «Так, 1965 року американському хіміку Роберту Бернсу Вудворду було вручено Нобелівську премію за видатний внесок у мистецтво органічного синтезу».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.