Чи не найрадісніше свято для німців - підготовка до Різдва, з барвистими ярмарками, гарячим глінтвейном і силою-силенною різноманітних розваг, посиденьками з друзями, а як апофеоз - і сама його зустріч. А про гучне відзначення Сильвестра, тобто Нового року, з випущеними в небо мільйонами петард і феєрверків, то й говорити годі!

Але ось уже другий рік поспіль у зв'язку з пандемією коронавірусу душам, які прагнуть веселощів і масових гулянь, доводиться дуже обмежувати свої апетити. Так і нині: міністр охорони здоров'я Карл Лаутербах повідомив, що для створення бар'єра для поширення нового штаму коронавірусу «Омікрон» запроваджуються ще суворіші обмеження. Він особливо наголошує на тому, що громадяни, котрі планують поїздки для відпочинку, мають поцікавитися, які саме заходи держава запроваджує для тих, хто має намір рушити в мандри.

Щоправда, правила лояльні до тих, хто вакцинувався, і до дітей до 14 років. Напередодні Різдва і Нового року не буде, принаймні поки що, обмежень щодо кількості учасників урочистих заходів.

А ось невакциновані можуть відзначати Святвечір у компанії лише членів родини і двох гостей. Щоправда, кожна федеральна земля може встановлювати ще й додаткові обмеження. Приватні вечоринки проводяться за тими само правилами, що й для невакцинованих.

Жорсткі правила захисту від вірусу встановила церква. Представник Конфедерації католицьких єпископів Німеччини Матіас Копп повідомив, що церква враховує всі загальнодержавні та регіональні вимоги з урахуванням ситуації з коронавірусом. Вона пропонує різні формати богослужінь в умовах 2G, 3G і без «G» за суворих гігієнічних вимог. Копп пояснив, що церковні служби проводяться в умовах 3G чи 2G. Крім того, пропонуються онлайн-формати, послуги радіо і телебачення.

Правила обмежень встановлено й для тих, хто має намір мандрувати на автомобілях чи потягах. Компанія «Німецька залізниця» повідомила, що заповнюваність составів далекого слідування цьогоріч буде більшою, ніж торік, але на 35-40% меншою, ніж у часи без пандемії. Такі дані отримані на підставі бронювання квитків. У потягах діють правила маскового режиму і 3G. Тобто, кожен пасажир має бути або вакцинованим або надати документ про те, що перехворів на коронавірус і одужав, чи мати негативний тест на ковід.

Також цього року в цілій країні діє повна заборона на продаж петард і феєрверків. Заборона на використання піротехніки спрямована не лише на зниження ризиків інфікування, а й для розвантаження поліклінік. Адже туди, крім заражених вірусом, потрапляє багато людей, котрі дістали травми під час вибуху петард і запуску феєрверків.

Берлін.