Пандемія коронавірусу за два роки істотно змінила звичне святкування Різдва для німців: ярмарки та концерти заборонені, бажані подарунки для рідних і друзів теж не завжди вдається придбати. Але статистика свідчить, що, всупереч ковіду, багато чого залишилося й без змін.

У цьому переконують дані, що їх днями оприлюднило статистичне управління Німеччини, про найпопулярніші звичаї, яких жителі країни дотримуються на Різдво. Вони свідчать, що німці нині, як і до пандемії, не відмовляють собі в різдвяних ялинках, смачній рибці й традиційній випічці.

Також через скасування різдвяних ярмарків німці не розлюбили імбирні пряники і живі… данські ялинки. І навіть люблять їх більше, ніж досі. За статистикою, цього року імпорт ялинок із Данії до Німеччини становить 2 млн штук — майже 91% із приблизно 2,1 млн імпортних свіжих різдвяних деревець.

Але й вирощені вдома ялинки мають неабиякий попит. Власне, це й не ялинки, а ялиці, яких здебільшого постачають у продаж із землі Північний Рейн-Вестфалія. У ФРН їх вирощують на 16 тисячах гектарів, тож вистачає на всіх.

Так само й з імбирними пряниками. Німецькі виробники цієї різдвяної випічки повідомили, що реалізація пряників зросла: цього року їх виготовлено майже 87 тисяч тонн! Із них майже 20 тисяч тонн експортовано в Австрію, Велику Британію, Польщу та Францію. Решту німці спожили самі.

І, звичайно, яке ж німецьке Різдво без запеченого коропа! А на святковий стіл він потрапляє із водойм і басейнів-розплідників Саксонії та Баварії. За статистикою, майже три чверті з 4 тисяч 800 тонн «виловлених» цього року коропів прибули з цих двох земель: із Баварії — 37%, а з Саксонії — 35%.

Берлін.