Наступного року, за повідомленням видання Handelsblatt, котре посилається на оцінки порталу для споживачів Verivox, теж очікується зростання цін на енергоносії.

За даними порталу, на початку року домогосподарство, котре споживало 4000 кіловат-годин, у річному обчисленні платило 1171 євро, а в грудні цей показник становить 1386 євро. Тож за рік витрати на електроенергію зросли на 215 євро. За оцінками Verivox, наступного року ціни ще будуть підвищуватися: 280 із 800 регіональних постачальників електроенергії уже заявили про їх зростання у січні-лютому в середньому на 7,6%.

Як пише видання, ціна на вуглеводні також зросла: якщо на початку року домогосподарство зі споживанням 20 тисяч кіловат-годин у річному обчисленні платило 1162 євро, то в грудні цей показник зріс до 1704 євро (на 46,6%, або на 542 євро). Про підвищення цін на 23,1% у січні-лютому 2022-го оголосили 515 із 700 постачальників газу. В регіонах, де він уже подорожчав, налічується 32 млн домогосподарств. Експерти у сфері енергетики вважають це шоком для споживачів. Але й зниження цін найближчим часом не 
передбачається.

Видання називає різні причини підвищення цін, у тому числі, на газ, вугілля і нафту. Не в останню чергу воно сталося на тлі повідомлення, що поставка газу трубопроводом Ямал — Європа, котрий прямує через Польщу, тиждень тому призупинилася. Також відіграли роль і невизначеність із запуском «Північного потоку-2» та холодна минулорічна зима.

Утім, така ситуація склалася не лише в ФРН, а й у Європі, чиї газосховища, за даними Gas Infrastructure Europe GIE, заповнені лише на 57,5% проти 78,4% у відповідний період минулого року.

Тим часом ЗМІ повідомили, що й сім енергетичних компаній ФРН припинили роботу і частково збанкрутували ще в жовтні — також через зростання цін на газ. Постачальник електроенергії Stromio, пише видання Focus, став сьомою компанією у цьому списку.

Причина припинення поставок пов’язана з високими цінами на газ на світових ринках. Проте споживачі не мають непокоїтися через вимкнення електроенергії. У разі «випадіння» одного з операторів його клієнти, відповідно до законодавства, будуть забезпечені за рахунок компанії, котра має найбільшу клієнтську базу в регіоні.

За даними федерального мережевого агентства, які наводить видання Focus, із початку цього року 38 енергокомпаній Німеччини заявили про закінчення поставок, із них 12 вже припинили роботу, решта мають намір зробити це до 31 грудня.

Берлін.