Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн повідомила в Твіттері: «Сьогодні рік тому в усій Європі стартувала вакцинація проти COVID-19. Ми пройшли довгий шлях. Понад 78 відсотків дорослих в ЄС зараз вакциновано».

Однак високе охоплення вакцинацією все ж поки не може зупинити стрімке поширення нового штаму коронавірусу «Омікрон». Як інформує ВВС, під час різдвяних свят десятки тисяч людей не змогли вирушити у подорожі, до рідних, оскільки під час різдвяних вихідних у світі скасували більш як 8 тисяч рейсів. Компанії були змушені це робити, оскільки члени екіпажів масово йшли на лікарняний, а ті співробітники, які контактували з інфікованими, — на самоізоляцію.

Найбільше перельотів скасували з Китаєм та США, повідомляє веб-сайт відстеження даних FlightAware. Щоправда, до цього спричинилися ще й погодні умови — сильні снігопади.

Окрім того, поширення нового штаму почало повертати країни до високих показників захворюваності та нових антирекордів. У США в деяких штатах щоденна кількість заражень коронавірусом перевищила пікові показники минулорічної зими. Попри те, що перебіг хвороби, викликаної новим штамом, менш загрозливий для життя, однак значне збільшення кількості інфікованих може викликати серйозне навантаження на системи охорони здоров’я і призвести до збільшення смертності.