Уряд Японії розробив план скидання забрудненої води з пошкодженої атомної електростанції «Фукусіма» в море, включно зі стандартами компенсації для місцевої промисловості та звітування про оцінку безпеки.

Як передає Укрінформ з посиланням на Reuters, раніше цього місяця оператор заводу Tokyo Electric Power представив докладні плани утилізації, зокрема будівництво підводного тунелю для скидання води з «Фукусіми».

У квітні Японія заявляла про намір скинути понад мільйон тонн забрудненої води поетапно після очищення та розведення, починаючи приблизно з весни 2023 року. Ця заява викликала занепокоєння місцевих рибалок і заперечення з боку сусідніх Китаю та Південної Кореї.

Прагнучи підвищити прозорість та завоювати довіру міжнародного співтовариства, Японія звернулася до Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) із проханням провести огляд для оцінки та надання рекомендацій щодо поводження з радіоактивною водою.

Нагадаємо: через десять років після сильного землетрусу та цунамі, які вивели з ладу електростанцію «Фукусіма» і спричинили найсильнішу ядерну катастрофу у світі з часів Чорнобиля, на цьому місці накопичилося майже 1,3 мільйона тонн забрудненої води. Для порівняння — її б вистачило для заповнення майже 500 басейнів на кшталт олімпійських. Нині рідина зберігається у величезних резервуарах, обслуговування яких коштує приблизно 870 мільйонів доларів на рік, а місця в них вже не вистачає.