Видання побачило світ у межах міжнародного проекту «Feel Europe українською», повідомила в Фейсбуці Уляна Княгинецька, видавчиня, авторка міжнародного проекту «Feel Europe українською».

«До збірки «Апостоли свободи», що стала п’ятою книгою, виданою в Будапешті, ввійшли вибрані поезії двох видатних національних поетів України та Угорщини — Тараса Шевченка і Шандора Петефі. Україномовне видання стало для української громади Угорщини історичною подією, а особливого значення ця збірка поезій набула ще й тому, що її видано з нагоди 30-річчя Незалежності України і створено шрифтом Брайля за принципами універсального дизайну, адаптованого для читачів з важкими порушеннями зору», — написала Уляна Княгинецька.

На її переконання, вірші Тараса Шевченка і Шандора Петефі краще за будь-який підручник розкажуть про національно-визвольну боротьбу двох народів, пов’язаних нерозривними історичними та культурними узами. «Діалог поетів насправді є діалогом українського та угорського народів, ствердженням спільних цінностей демократії та свободи, вшануванням боротьби народів за кращу долю, за право бути вільними та незалежними. Маємо надію, що «Апостоли Свободи» стануть символом і частиною історії українського друкованого слова в Угорщині й укотре засвідчать тисячолітні зв’язки українського й угорського народів, міцні й дружні відносини між двома європейськими країнами та єдність поколінь у спільному прагненні до свободи». 

Видавчиня наголосила, що ставить завданням «зберегти історичну спадщину та зробити її доступною для всіх без винятку». «Віримо, що 2022-й стане роком нової епохи для українців всього світу, що Україна здобуде справжню волю і перемогу у гібридній війні, яка триває вже сім років», — написала вона.