Різні видання світу нерідко повідомляють про нещасні випадки з людьми в метро. Болгарія теж не виняток. На найбільш пожвавлених станціях столичної підземки пасажири іноді падали з платформи. А ще частіше працівникам метро доводилося надавати першу медичну допомогу тим, у кого стався серцевий напад чи проявилися симптоми клаустрофобії. Останнє найчастіше спостерігається в гостей столиці, які вперше опускаються в метро.

Щоб убезпечити пасажирів від втрати орієнтації на платформі з великим скупченням людей, конструктори запропонували встановлювати на нових станціях прозорі бар’єри, які відчиняються тільки при прибутті поїзда. Бар’єрні ворота відчиняються синхронно тільки із дверима поїзда. Це виключає не тільки падіння з платформ, а й ті випадки,  коли ті, хто перебуває у вагоні, намагаються притримати двері, щоб пасажири на бігу змогли в останні секунди заскочити в нього. Такі бар’єри встановлені на всіх станціях третьої лінії метро в Софії, яка була пущена в експлуатацію в 2021 році. На деяких «старих» станціях замість прозорої стіни встановили бар’єри на кшталт падаючої завіси. Вона піднімається тоді, коли поїзд повністю зупиняється. А коли всі входять до вагонів, «завіса» падає.

Ще однієї турботою про безпеку й здоров’я пасажирів метро стала вимога муніципальної ради Софії про встановлення на пересадочних вузлах і найзавантаженіших станціях сучасних дефібриляторів, з допомогою яких навіть люди без медичної освіти можуть відновити нормальну роботу серця. Перші дефібрилятори вже в лютому 2022 року мають з’явитися на п’ятьох найзавантаженіших станціях метрополітену. На це з міської скарбниці Софії буде виділено 40 тисяч левів (20 тисяч євро).

«Зараз щодня послугами підземного транспорту в Софії користуються понад 240 тисяч осіб. І ця цифра збільшуватиметься. Встановлення дефібриляторів може врятувати життя десяткам людей із серцевими захворюваннями.

Ми навчимо ними правильно користуватися не тільки співробітників метро, а й сотні волонтерів. За необхідності вони зможуть, не гаючи дорогоцінного часу, надати першу екстрену допомогу», — повідомив столичні ЗМІ заступник голови управління невідкладною допомогою Софії, кардіолог Іво Петров.

На знімку: прозора захисна стіна на станції метро «Медичний університет».

Фото автора.