Цього тижня екс-прем'єр і лідер правлячої в Північній Македонії партії Соціал-демократичний союз Македонії (СДСМ) Зоран Заєв передав партійні справи Дімітару Ковачевскі. Керівництво СДСМ висунуло його й на посаду прем'єр-міністра замість Зорана Заєва, який подав у відставку.

Президент Північної Македонії Стево Пендаровскі раніше заявив, що новому лідеру СДСМ слід «дати шанс» на керування. І зазначив, що раніше Ковачевскі не проявляв особливих політичних амбіцій, бо був лише міністром фінансів, але відмінно справлявся зі своїми обов'язками. За словами президента, сильними рисами майбутнього прем'єра є його викладацька діяльність, глибоке знання економічних проблем (він - доктор економічних наук), участь у спільних бізнес-проектах з Литвою, Словенією і Туреччиною, уміння домовлятися з різними політичними та діловими групами впливу.

Голова парламенту Талат Джафері повідомив журналістам, що голосування стосовно затвердження Ковачевскі прем'єром і його кабінету міністрів може відбутися до 16 січня 2022 року.

За словами нового лідера СДСМ, у керівних органах партії вже почалися дебати про розподіл міністерських посад. Він додав, що говорити про нові призначення ще зарано, і порадив усім набратися терпіння і дочекатися, коли Центральна рада СДСМ затвердить імена кандидатів на посади міністрів.

Свою першу офіційну зустріч кандидат у прем'єри Північної Македонії провів з послом США Кейт Бернс. Ковачевскі також запросив прем'єр-міністра Болгарії Кирила Петкова до Скоп'є для продовження діалогу про скасування Софією вето на переговори з ЄС про вступ до спільноти.