Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив у Твіттері, що «наступні рейси з цього міста заплановані на 13-те і 16 січня». «Працюємо над організацією повернення решти українців, які звернулися по допомогу, особливо в Алмати. Україна не кидає своїх, це непорушний принцип», — запевнив міністр.

Тим часом речник МЗС Олег Ніколенко повідомив, що наше посольство надає консульську допомогу громадянам, які через скасовані авіарейси не можуть залишити країну. «Зараз найбільша кількість людей в Алмати — 116», — цитує речника «Радіо Свобода». За даними МЗС, під час протестів у Казахстані ніхто з українських громадян не постраждав і не був затриманий.

Загалом від початку протестів, згідно з інформацією МВС Казахстану, затримано 7 939 людей. Крім того, в неділю МОЗ країни повідомило про 164 загиблих. 10 січня в країні оголосили днем жалоби.

Заворушення в країні почалися 2 січня, після того як з 1 січня удвічі було піднято ціну на скраплений газ, і завершилися жорстокою зачисткою протестувальників та військовим втручанням країн — учасниць Договору про колективну безпеку (ОДКБ). В ніч на 7 січня військові частини Росії та її союзників увійшли до Казахстану за запитом місцевої влади. Військовий контингент очолив російський генерал Андрій Сердюков, який у 2014 році організовував військову операцію із захоплення Криму.

Жодна стаття договору не передбачає втручання військ країн — учасниць ОДКБ у придушення внутрішніх протестів. Тож з 5 січня в інформаційному полі РФ та Казахстану з’явилися заяви про зовнішню агресію і підготовлених за кордоном терористів.

Нагадаємо, що протести почалися в західній частині країни, але вже за кілька днів охопили весь Казахстан. Попри те, що вимоги демонстрантів (зниження ціни на скраплений газ та відставка уряду) було виконано, заворушення продовжилися, а до вимог додалися і політичні — остаточне усунення від влади колишнього глави країни Нурсултана Назарбаєва та членів його сім’ї. 5 січня переважно мирні протести перетворилися на сутички з силовиками.

Протестувальники почали захоплювати адміністративні приміщення і заблокували міжнародний аеропорт в Алмати. Після того, як стало зрозуміло, що частина силових підрозділів МВС відмовилися виступати проти народу, президент країни Касим-Жомарт Токаєв залучив для боротьби армію, звернувся по військову допомогу в ОДКБ, а 7 січня віддав наказ армії та правоохоронцям стріляти на ураження в «бандитів і терористів», відкинувши пропозицію Заходу про мирні переговори. Водночас він повідомив про усунення Нурсултана Назарбаєва з посади голови Радбезу Казахстану. Учора надійшла інформація, що нібито таке рішення ухвалив сам Назарбаєв, хоча цю посаду було закріплено за ним довічно конституцією країни.