Водночас у Прикордонній службі РП називають дату початку будівництва нової постійної захисної інфраструктури, що має прийти на зміну тимчасовим перешкодам з колючого дроту, що були розкладені з початком «міграційної кризи» на білоруському відтинку кордону РП.

Усупереч обіцянкам, погрозам та контрольованим «чуткам», що лунали з білоруської сторони наприкінці грудня і поставили в режим додаткової особливої готовності польських силовиків у період різдвяних і новорічних свят, ситуація видавалася і видається дотепер, можна сказати, спокійною. За святковий період зареєстровано лише приблизно 300 спроб нелегального переходу кордону з Білорусії в Польщу. Тоді як минулого року польські прикордонники зафіксували майже 40 тисяч таких спроб, в тому числі 1,7 тис.  — у грудні, 8,9 тис. — у листопаді, 17,5 тис. — у жовтні, 7,7 тис. — у вересні та
3,5 тис. — у серпні.

Проте цей спокій примарний, бо щодня на різних ділянках польського кордону з Білоруссю чиняться «спроби» окремих осіб або невеликих груп пробратися «по-тихому» або «атакуючи», із застосуванням каміння, фрагментів дерев. Нерідко мігрантам допомагають і білоруські силовики, осліпляючи поляків лазерами, стробоскопами та ліхтариками.

За даними представників Прикордонної служби РП, характерною зміною, яку вони часто спостерігають на лінії кордону, є поява білоруських силовиків, котрі роблять проходи в польській огорожі з колючого дроту, в які згодом відправляють мігрантів для «прориву кордону». Тобто, гібридна атака на польсько-білоруському кордоні перетворилася на позиційну, яка має на меті тримати в постійній напрузі та вимотувати польських силовиків, які вже кілька місяців залучені для підсилення охорони кордону і протидії проникненню нелегальних мігрантів не лишень на територію Польщі, а й далі — на Захід, зокрема до Німеччини й Франції, які затримані мігранти називали бажаними для себе країнами призначення.

Водночас прес-секретар польських прикордонників повідомила, що приблизно 25 січня служба готова передати підрядникам будівельні майданчики на кордоні для початку виконання ними робіт із зведення огорожі. До кінця цього тижня генеральні підрядники — фірми «Budimex» (відповідатиме за ділянку протяжністю 105,5 км) та «Unibep» з «Budrex» (відповідатимуть за ділянку протяжністю 80,7 км) мають надати Прикордонній службі технічну документацію стосовно перших фрагментів захисної інфраструктури на кордоні з Білоруссю, по 5 км кожен. Частина кордону (понад 186 км), на якій поставатиме захисна інфраструктура, поділена на чотири ділянки. Роботи виконуватимуться одночасно,

24 години на добу в три зміни.  За даними Міністерства внутрішніх справ і адміністрації, «виконання всіх робіт законтрактовано на понад 1 млрд 233 млн злотих, з яких понад 589 млн злотих — за виготовлення металевих конструкцій, а понад 644 млн злотих — за будівельні роботи».