Для вирішення всіх спірних питань із Болгарією, яка наклала вето на початок переговорів Європейського Союзу з Північною Македонією, новий прем'єр-міністр цієї країни Димитар Ковачевскі запросив у Скоп’є свого колегу Кирила Петкова, який лише на кілька тижнів раніше очолив уряд Болгарії.

Як формальний привід для цього візиту зазначили заходи, які мали відбутися 18 січня. Їх приурочено до 30-річчя визнання Болгарією незалежності Македонії (вона найпершою зробила це ще 15 січня 1992 року) і встановлення дипломатичних відносин. Петков запрошення прийняв і навіть назвав склад делегації, яка повинна була вирушити до Скоп’є наступного вівторка. Але проти цієї поїздки різко виступили представники болгарської націоналістичної партії ВМРО, які називають себе справжніми патріотами. Вони наполягали на її скасуванні й пропонували запросити прем'єра сусідньої країни на переговори до Софії. 

А президент Болгарії Румен Радев у понеділок терміново скликав Консультаційну раду з національної безпеки (КРНБ), члени якої мали розглянути лише одне питання, внесене до порядку денного: позиція Болгарії стосовно інтеграції Північної Македонії в Європейський Союз. 

Засідання КРНБ тривало понад п'ять годин за зачиненими дверима. Після його закінчення ніхто з політиків не став коментувати, хто й що пропонував під час дискусії.  Лідер партії «Демократична Болгарія» Христо Іванов, вийшовши із зали для нарад, лише сказав журналістам: «Була відверта дискусія. Болгарська позиція (з питання, що розглядалося) залишається такою само, як і була. У ній немає змін. Іноді звучали й різні думки. Але рада недарма називається консультативною, тому я не маю права повідомляти, хто й що пропонував на ній. Важливо, що остаточне рішення було ухвалено повним консенсусом». 

Невдовзі президент Румен Радев оголосив: Консультативна рада з національної безпеки обговорила перспективи інтеграції Західних Балкан у Європейський Союз, що є стратегічним інтересом Болгарії, який збігається з інтересами наших партнерів і союзників з Європейського Союзу та НАТО. І зауважив, що особливу увагу було приділено процесу інтеграції Республіки Північна Македонія, котрий перебуває у застої. За його словами, за чотири роки після підписання договору з Болгарією в 2017 році країна-кандидат не зробила того, що необхідно для його реалізації, і не надає гарантій виконання зобов'язань. 

Тому Консультативна рада з національної безпеки ввела низку рекомендацій для виконавчої і законодавчої галузей влади. Першим пунктом зазначено таке: під час проведення зовнішньої політики країни Раді міністрів реалізувати національну позицію Болгарії, дотримуючись вимог, що випливають із договору (з Північною Македонією) від 2017 року. Згода на початок перемовин про членство Республіки Північна Македонія в ЄС має бути пов'язана не з термінами, а з досягненням реальних результатів, у тому числі, стосовно дотримання прав македонських болгар. Серед рекомендацій уряду відзначено важливість прискорення будівництва європейського транспортного коридору № 8 разом із Республікою Північна Македонія та Республікою Албанія як єдиного проекту в цілому, що включає автомобільну дорогу, залізничну лінію, енергетичний і цифровий зв'язок. 

Парламенту Болгарії рекомендовано запропонувати законодавчому органу Республіки Північна Македонія встановити структурований діалог між парламентськими комітетами й групами дружби, щоб завоювати довіру одне одного й спільно підтримувати весь приєднувальний процес.

У вівторок, 11 січня, тобто наступного дня після цього важливого засідання, було оголошено, що голова парламенту Болгарії Нікола Мінчев, вийшовши із зали, де провів шість годин, відчув, що занедужав, і тест показав, що він заражений коронавірусом. Одразу після цього прес-служба уряду повідомила, що прем'єр-міністр Кирил Петков, віце-прем'єр Асен Василев і керівник урядового апарату Лєна Бориславова, які контактували з головою парламенту, перебувають на карантині. Оголошено, що на самоізоляції і президент Румен Радев. Поки невідомо, чи вимагатиме санітарна влада карантину для інших учасники Консультаційної ради.

Керівник парламентської фракції від нині опозиційної політичної партії ГЄРБ Десислава Атанасова, яка також перебуває на самоізоляції, бо брала участь у нараді, так прокоментувала те, що сталося: «Ось факти, в які пропоную вдуматися. Якщо вірити науці, в Мінчева, ймовірно, були симптоми, і він мав вжити заходів до початку Консультативної ради й не брати участі в ній. Але, якщо вірити теорії змови, то COVID-19 урятував прем'єр-міністра від ганьби, яка очікувала його в Скоп’є, а також уберіг від принизливої ролі його наставника президента Румена Радева». 

ЗМІ Болгарії поки що не повідомляють про офіційне скасування візиту болгарської делегації до Скоп’є. Але водночас чітко дають зрозуміти, що політики, які перебувають на карантині, дистанційно керуватимуть країною і не зможуть виїжджати зі столиці.