Представники американської та російської делегацій, а також генсек НАТО Єнс Столтенберг (client.photo:Пресслужба НАТО).

Це стало черговим етапом переговорів з Кремлем після того, як він висунув ультиматум колективному Заходу і НАТО, виконання якого повернуло б до часів холодної війни, поділу світу на зони впливу, а Україна залишилася б сам на сам перед агресією РФ.

Однак ще до початку перемовин представники країн — членів НАТО і навіть нейтральних країн Європи однозначно заявили про неприпустимість політики закритих дверей для нових членів НАТО.

Напередодні зустрічі постійна представниця США при НАТО Джуліанн Сміт заявила, що вимоги Росії про заборону вступу до НАТО нових членів не можна навіть обговорювати. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг також неодноразово наголошував, що Москва не має права голосу стосовно питань членства в Альянсі.

А колишній міністр закордонних справ Польщі та чинний депутат Європарламенту Радослав Сікорський навіть назвав РФ «серійним ґвалтівником», так він відреагував на твіт посольства РФ у Великій Британії, де зацитували слова очільника МЗС Росії Сергія Лаврова, що НАТО нібито «стало суто геополітичним проектом, спрямованим на захоплення територій, що осиротіли внаслідок розпаду Організації Варшавського договору та Радянського Союзу». «Усвідомте, російське посольство, раз і назавжди, мовою, яку ви можете зрозуміти. Ми не осиротіли, тому що ви не були нашим татком. Швидше серійним ґвалтівником. Ось чому за вами не сумують», — написав у Твіттері Сікорський і пообіцяв, що якщо Росія спробує «повторити», то отримає по причинному місцю.

Така атмосфера передувала переговорам у Брюсселі. Коли верстався номер, учасники перемовин ще не оприлюднили підсумки розмови.