Нова німецька «світлофорна» коаліція (за кольорами правлячих політичних сил: «червоні» — соціал-демократи, «жовті» — ліберали та «зелені» — зелені) обіцяє внести «правки» у функціонування багатьох галузей. Зокрема, міністерство юстиції повідомило про початок «найбільшої реформи сімейного права за останні кілька десятиліть».

Днями міністр юстиції ФРН Марко Бушманн оприлюднив у ЗМІ напрями реформи сімейного права. Він розповів, що саме уряд має намір змінити. Ідеться передусім про надання нових юридичних можливостей неодруженим парам, гомосексуальним подружжям із дітьми і товариствам (у тому числі й таким що не будуються на любовних стосунках).

Як зазначив міністр, упродовж останніх років реалії життя людей у Німеччині значно змінилися. Але в сімейному праві це не знайшло відображення, а всі попередні уряди «просто боролися з суспільно-політичними реаліями», цитує главу юридичного відомства видання RND. Тож новий кабінет планує у цій галузі фундаментальні зміни. Й уряд упевнений, що вони знайдуть «дуже широке суспільне схвалення», пояснив міністр.

Також Марко Бушманн повідомив, що в законодавстві ФРН має з’явитися новий термін — «співтовариство відповідальності». Ідеться про охорону прав людей, котрі не є сім’єю, але ведуть спільне господарство.

«Співтовариство відповідальності — це модель для людей, котрі ділять не постіль, а стіл. Але — з реальною і приватною близькістю, котра виходить за межі суто ділових стосунків», — пояснив новий реформатор. Він зазначив, що закон має зрозуміло й точно розмежувати «співтовариство відповідальності» та інші громадянсько-правові відносини. А щоб уникнути зайвої бюрократії, то Бушманн вважає кращим виходом усе-таки запис у… РАГСі чи в нотаріуса…

Реформа сімейного права передбачає також більшу підтримку бездітних пар. А в тих, хто не в шлюбі, мають бути більші можливості для укладення угод про батьківство. Якщо ж у шлюбі перебувають дві жінки, то після змін у законодавстві обидві вони стануть мамами для дитини, якщо її народить одна з них. Адже її партнерка буде вказана у свідоцтві про народження дитини як другий з подружжя.

Чоловіки-гомосексуали теж можуть мати спільних дітей — юридично.

Утім, міністр зазначив, що в будь-якому разі на першому плані мають бути інтереси дитини: «Тому ми ще повинні уточнити, що буде юридично, якщо таке партнерство розпадеться або після цього утвориться нове партнерство», — наголосив Бушманн.

Щоправда, чимало тез нової реформи і пропозицій у викладі міністра юстиції не супроводжується конкретними прикладами, а деякі з них у такому «тумані», що викликають більше запитань, ніж дають на них відповідей. До того ж хоч би як толерантно німецьке суспільство було налаштоване до співжиття у суспільстві з людьми іншої сексуальної орієнтації, але Німеччина — країна з традиційними сімейними цінностями. А про них у поясненнях міністра йдеться не так уже й багато.

Тому пропонована новим урядом реформа сімейного права миттєво викликала шквал критики. Зокрема консерватори, які нині в опозиції до влади, розкритикували навіть саму ідею такої реформи. Вони вважають, що «світлофорна» коаліція узагалі хоче розтоптати Основний Закон ФРН і знищити сім’ю — основу суспільства.

Берлін.