Наступ коронавірусу на Болгарію триває з новою силою. За даними Національної інформаційної системи, протягом останньої доби було підтверджено 7 062 випадки COVID-19. Це — новий рекорд.

Серед заражених виявилися і деякі учасники засідання Консультативної ради з національної безпеки, яке провів у понеділок президент Румен Радев. Усі політики й міністри, котрі брали участь у засіданні, нині на десятиденному карантині, включаючи президента, голову парламенту (саме він хворий прийшов на засідання), прем’єр-міністра й віце-прем’єра.

Раніше уряд Болгарії закликав громадян пройти курс вакцинації від коронавірусу й отримати так званий зелений сертифікат, без якого не впускають до торговельних центрів, концертних залів, кінотеатрів та інших громадських місць.

Найцікавіше те, що депутати парламенту на пропозицію найменшої фракції партії «Відродження» зробили виняток… для себе. До будівлі Народних зборів можна входити без наявності такого документа.

Вочевидь таке неоднозначне рішення і спровокувало протест. У середу кілька тисяч людей зібралися біля парламенту (на знімку) і вимагали таких самих «пільг», які встановили для себе їхні обранці: скасувати обов’язкове носіння захисних масок і дію «зелених сертифікатів». Над юрбою видно було плакати з написами: «Ні — фашизму в охороні здоров’я!», «Геть вплив світових фармацевтичних еліт!».

Десь ополудні протестувальники пішли на штурм парламенту. Пленарне засідання було припинено, і депутати через запасний вхід залишили будівлю. Співробітники національної служби охорони про всяк випадок забарикадували меблями всі входи до парламенту. Але численні сили поліцейських і жандармерії змогли стримати атаку юрби. Під час цього вісім правоохоронців дістали травми, а чотирьох з них з переломами рук і ребер «швидкою допомогою» відправили в лікарню. Поранення одержали й десятки протестувальників.

Невдовзі з’ясувалося, що й за цим протестом також стоїть партія «Відродження», яка організувала доставку автобусами незадоволених протиепідемічними заходами із провінції. Деякі ЗМІ повідомили, що, крім безплатного проїзду до столиці, їм було виплачено ще й «добові». Нині цю інформацію перевіряють правоохоронні органи.

Тим часом журналісти з’ясували, що попри те, що депутати від «Відродження» вимагають скасувати вакцинацію населення, самі вони практично всі прищепилися, пояснюючи це тим, що бояться заразити літніх батьків і дітей.

Прем’єр-міністр Кирил Петков заявив, що готовий зустрітися із представниками протестувальників і вислухати їхні вимоги та пропозиції. Але попередив: на тлі того, що кількість заражених коронавірусом зростає, протиепідемічні заходи не скасовуватимуться.

Фото з відкритих джерел.