Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що невдовзі представники України, Росії, Франції і Німеччини зустрінуться для підготовки подальших контактів і переговорів у Нормандському форматі. Вони покликані знайти шляхи мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

Про це Олаф Шольц повідомив 13 січня під час прес-конференції в Берліні після зустрічі з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте. Водночас він нагадав про співпрацю та контакти з французьким президентом у цьому питанні: «Ми стараємося також активізувати Нормандський формат, неодноразово намагалися запустити рух цього формату. І дуже раді, що невдовзі переговорники всіх чотирьох країн знову зустрінуться разом і розпочнуть підготовчі перемовини», — зазначив канцлер Німеччини.

За його словами, на столі переговорів цього разу знаходяться такі питання, як обмін полоненими, гуманітарні, а також відведення важких озброєнь. Щоправда, Шольц не повідомив рівень учасників переговорів.

Днем раніше, виступаючи в Бундестазі, канцлер Німеччини висловив занепокоєність діями РФ біля кордонів України та пообіцяв домагатися відновлення переговорів у рамках Нормандського формату. «Це серйозна загроза безпеці в Європі. Нарощування військ вздовж українського кордону має нас непокоїти. Особисто в мене це викликає дуже й дуже велику занепокоєність», — сказав глава німецького уряду.

Олаф Шольц звинуватив Росію у тому, що, анексувавши в 2014 році український півострів Крим, вона порушила основоположний принцип неприпустимості нового переділу кордонів у Європі. Він заявив, що Берлін виступає за відновлення Нормандського формату та використання усіх діалогових форматів з Росією.

Тим часом упродовж останніх тижнів у німецьких ЗМІ з’явилася низка матеріалів про плани вторгнення РФ на територію України і навіть карта з начебто розташуванням там російських військ.

Нагадаємо, що Нормандський формат — це група керівників чотирьох країн, а саме України, Росії, Франції та Німеччини, з урегулювання ситуації на Донбасі.

До речі

Уже в понеділок, 17 січня, Україну може відвідати міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок. Як повідомив Укрінформ, посилаючись на власні джерела, під час зустрічей передбачається обговорити весь комплекс двосторонніх, регіональних і міжнародних питань, насамперед нинішню ескалацію на кордоні з Росією.

Берлін.