Учасники заходу перевірили готовність сил до реагування на кризові ситуації й відпрацювали спільні дії корабельним, береговим і повітряним компонентами.

Перед початком навчань командири кораблів і частин ВМС України провели низку занять і тренувань з бойової готовності. Після їх завершення у визначених районах розпочалася активна фаза заходу з метою перевірки готовності до нейтралізації загроз морського напрямку у взаємодії з іншими підрозділами сектору безпеки й оборони країни.

До навчань було залучено корабельно-катерні тактичні групи, літаки, вертольоти, підрозділи артилерії й морської піхоти. Відпрацьовувалися питання ведення розвідки, оборони узбережжя й портів, охорони судноплавства тощо.

Під час виходу в море екіпажі кораблів і катерів національного флоту в складних умовах провели маневрування в костюмах і ордерах тактичних груп, здійснили практичні артилерійські стрільби по надводних цілях вдень і вночі й по берегових цілях. Також військові моряки провели тренування з боротьби за живучість корабля й захисту від підводних диверсантів під час стоянки на незахищеному рейді.

В іншому районі проведення навчань артилеристи морської піхоти ВМС відпрацьовували завдання зі знищення надводних цілей умовного противника, зокрема ворожого морського десантного корабля. За сигналом військовослужбовці батареї БМ «Град-21» здійснили марш до вогневих позицій, де вогнем з артилерійських систем реактивного комплексу уразили засоби противника.

Авіаційний компонент навчань здебільшого був представлений вертольотами морської авіаційної бригади, що забезпечувала виконання завдань підрозділів морської піхоти й корабельно-катерної тактичної групи. Екіпажі вертольотів після одержання завдання зі знищення противника здійснили пошук, бойове маневрування й ураження цілей практичними пусками некерованих ракет.

До участі в навчаннях долучився підрозділ, на озброєнні якого перебуває український мобільний ракетний комплекс із протикорабельними ракетами Р-360 «Нептун». Отримавши бойове розпорядження, особовий склад підрозділу здійснив марш у певний район і завдав умовного ракетного удару по противнику.

За підсумками комплексу навчань і тренувань військові успішно впоралися з поставленими навчально-бойовими завданнями із захисту країни за морським напрямком.

Одеса.