Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики закликав Верховного комісара ООН у справах біженців Філіппа Гранді та Президента Міжнародного комітету Червоного Хреста Петера Маурера негайно створити гуманітарні коридори для евакуації дітей із «гарячих точок».

Щомиті населення України, зокрема безвинні діти, під загрозою голодної смерті або смерті від ворожої зброї. Сьогодні, лише за попередніми підрахунками, вбито тисячі цивільних громадян, серед яких є діти.

У частинах Сумської, Харківської, Херсонської, Миколаївської, Київської, Донецької, Луганської, Чернігівської областей та у місті Маріуполь, що знаходяться в облозі окупантів, відсутні електропостачання, газ, вода, тепло.

Відповідно до статті 38 Конвенції ООН про права дитини, обов'язковість дотримання якої визнала російська федерація, держави-учасниці зобов'язані
поважати норми міжнародного гуманітарного права, що застосовуються до них у разі збройних конфліктів і стосуються дітей, та забезпечувати їхнє виконання.

Проте російські війська не надають можливості евакуювати постраждале населення, дітей, тобто грубо порушують право дітей на виживання та здоровий розвиток, на освіту, охорону здоров'я, безпеку та інші права, гарантовані Конвенцією ООН про права дитини.

Бездіяльність міжнародних організацій, які мають повноваження щодо створення гуманітарних коридорів для виведення цивільного населення — насамперед дітей — із зони бойових дій, призводить до порушення норм міжнародного гуманітарного права та, безумовно, дискредитує їхню діяльність.

З огляду на складну ситуацію, Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики звернувся до Верховного комісара ООН у справах біженців Філіппа Гранді та Президента Міжнародного комітету Червоного Хреста Петера Маурера з вимогою негайно створити гуманітарні коридори для евакуації з окупованих російськими військами територій та територій, де ведуться активні бойові дії, дітей, сімей з дітьми, дітей з інвалідністю, дітей сиріт, які перебувають в інтернатних
закладах, а також у лікарнях, та здійснити евакуацію цивільного населення.

Український народ та його Парламент сподіваються бути почутими та  найближчим часом забезпеченими усім необхідним, насамперед безпечним коридором для виведення дітей із небезпеки!

Інформаційне управління