Повномасштабна російська війна в Україні, що розпочалася 24 лютого 2022 року, є злочином проти людства і є боротьбою між прогресом, демократією, свободою, верховенством права і деспотизмом, злочинністю та диявольським утиском людей. Будучи найбільшим власником викопного палива, Росія шантажує весь світ, використовуючи енергозалежність багатьох країн.

Ефективно вирішуючи цей аспект, можна зменшити економічний шантаж Росії, покращити екологічний стан та згорнути військову агресію Росії, яка загрожує всьому світу.

П'ять основних причин для посилення енергетичного переходу та введення повного ембарго на російське викопне паливо:

1. Необмежений видобуток та використання викопного палива є основною причиною надзвичайної кліматичної ситуації, і вчені вказують на нагальну потребу скоротити вдвічі глобальні викиди парникових газів менш ніж за 10 років, щоб уникнути різких змін клімату, що посилюються колами зворотного зв'язку.

2. Викопне паливо також є головним фундаментом диктатур нафтових держав, які загрожують демократії та миру. Експорт викопного палива є основним джерелом доходу для злочинного режиму Путіна, який розпочав повномасштабну загарбницьку війну проти демократичної суверенної держави Україна та створив загрозу ядерного терору для Європи та всього світу.

3. Постачання викопного палива з Росії ставить уряди залежних країн у вразливе становище, де режим Путіна використовує їх як інструмент для економічного шантажу та як політичну зброю, використовуючи їх для мобілізації антидемократичних сил і для годування проросійських олігархів.

4. Кожен, хто підтримує або терпить залежність від викопного палива від Росії, стає співучасником військових злочинів і злочинів проти людства, які здійснює режим Путіна.

5. На сучасному етапі технологічного розвитку використання викопного палива можна значно скоротити за допомогою інтелектуальних заходів з енергоефективності та замінити відновлюваними джерелами енергії, які забезпечують найдешевшу енергію та можуть бути виготовлені та встановлені в масовому масштабі в короткі терміни. Інша пропозиція — виробляти сонячні панелі, вітрові турбіни та теплові насоси зі швидкістю та в масштабах виготовлення військового обладнання.

***
Цитати зі статті Білла Маккіббена в The Guardian:

Якщо ви хочете бути з хоробрими людьми України, вам потрібно знайти спосіб протистояти нафті, газу та вугіллю.

Можливо, на решту тижнів цієї зими нам знадобиться застрахувати постачання газу для Європи, але до наступної зими ми повинні прибрати цей важіль. Це означає всебічне зусилля по декарбонізації цього континенту, а потім і нашого власного. Це не неможливо.

У будь-якому випадку ми повинні це зробити, якщо хочемо уповільнити кліматичні зміни. І ми можемо зробити це швидко, якщо захочемо: величезні офшорні вітрові електростанції в Європі були побудовані протягом 18 місяців без будь-якого тиску війни.

Сьогодні ми маємо бути в агонії – люди вмирають, тому що хочуть жити в демократії, хочуть самі вирішувати свої справи. Але ця агонія повинна і може призвести до реальних змін. Турбота про народ України означає піклування про припинення використання нафти та газу.

***
Протягом 12 днів українці мужньо ведуть боротьбу за демократичне майбутнє всього світу, і зараз нашим ключовим запитом є запровадження забороненої для польотів зони над Україною. Ця практика була використана раніше в Лівії в 2011 році, коли НАТО призупинило всі польоти над територією країни. Цю важливу військову акцію слід запровадити, щоб захистити Україну від російських літаків, безпілотників і ракет та врятувати життя мирного населення України.

Ми повинні діяти негайно і жорстко, щоб врятувати планету і людство, -- йдеться на сторінці Мінекології та природних ресурсів України у фейсбуці.