Україна потребує підтримки міжнародного співтовариства та закриття неба від російських снарядів, а будь-яке зволікання чи потурання агресору ставить під загрозу безпеку інших країн. Про це Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль сказав під час онлайн-виступу перед учасниками Анталійського дипломатичного форуму, повідомляє  Укрінформ.

«Лише за кілька днів до цього і президент Російської Федерації, і президент Білорусі клялися всьому світу, що ніколи б не нападали на Україну. Мій перший сигнал: не варто вірити всьому, що скаже керівництво Росії та Білорусі», - заявив Шмигаль.

Прем’єр-міністр України розповів про наміри російського керівництва щодо бліцкригу та підготовку парадних мундирів для святкування «перемоги» в Києві. І завдяки тому, що українці як один піднялися на захист своєї країни, ці плани були зірвані.

«Лише за кілька днів понад 100 тисяч українців поповнили лави загонів територіальної оборони на допомогу регулярним військам. 215 тисяч українців повернулися додому з-за кордону, щоб захищати Батьківщину. Кожне українське місто – велике й мале – стало фортецею... Мій другий меседж: те, що відбувається в Україні, це визвольна війна українців проти російської навали. В Україні росіян з квітами ніхто не чекає, ніхто не хоче відновлення СРСР», - сказав очільник українського уряду.

Шмигаль наголосив на цинічності заяв російського керівництва щодо України та поширенні наративів пропаганди на найвищому політичному рівні, зокрема лавровим в ході вчорашньої зустрічі міністрів закордонних справ.

«Насправді російське керівництво на чолі з Путіним ненавидить Україну, хоче вкрасти її історію, поглинути її території та позбавити народ національності… Україна є членом-засновником ООН, її кордони визнано не лише всім міжнародним співтовариством, а й самою Росією... Мій третій меседж: Україна потребує підтримки з боку інших членів міжнародного співтовариства, включаючи НАТО, ЄС, США та Туреччину, але не є керованою, не направляється жодним із них», - вказав Шмигаль.

Прем’єр-міністр розповів про терористичні дії російської армії на території України, використання заборонених Женевською конвенцією боєприпасів під час бомбардувань, облогу малих та великих міст, брехливість заяв про націоналістів та боротьбу з ними як прикриття для атаки на цивільні об’єкти та населення, використання мирних жителів як заручників для тиску на керівництво держави, протидію у створенні гуманітарних коридорів, ядерний тероризм та брехню про американські лабораторії хімічної та біологічної зброї в Україні.

«Дуже важливо, щоб світ об’єднав свої зусилля для зупинення російської агресії, а також гуманітарних та техногенних катастроф, які вона спричиняє. Настав час абсолютної єдності. Настав час зрозуміти, що кожне відхилення від спільних зусиль сприяє продовженню страждань українського народу. Настав час зрозуміти, що кожна бездіяльність означає співучасті в агресії. Це може здатися жорстким, але це правда», - сказав голова уряду.

Шмигаль закликав міжнародну спільноту до захисту неба над Україною від бомбардування мирних жителів, наголосивши, що найменші потурання кремлю або недостатня реакція ставлять під небезпеку інші країни, які можуть стати об’єктами російської агресії в майбутньому.

Як повідомляв Укрінформ, в Анталії цими днями відбувається Анталійський дипломатичний форум, який об’єднує керівників держав та урядів, міністрів, міжнародних організацій, експертів, лідерів думок для пошуку спільних рішень та відповідей на виклики сьогодення. Війна, розв’язана Росією проти України, одна з головних тем цьогорічної зустрічі.