На цьому наголосив депутат Європарламенту від Литви Петрас Ауштрявічюс під час зустрічі у Львівській обласній військовій адміністрації депутатів Європарламенту та народних депутатів України.

Учасниками зустрічі стали депутати Європарламенту від Литви, Німеччини, Румунії, Словаччини та Іспанії, які підтвердили свою позицію на боці України у боротьбі за її територіальну цілісність та суверенітет.

Верховну Раду  України на зустрічі представили Олена Копанчук, Марія Іонова, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Андрій Лопушанський, Ростислав Тістик,  Юрій Камельчук, Ольга Совгиря.

«Коли я дивлюсь на реакцію своїх колег у відповідь на цю жахливу агресію Росії проти України, то бачу добрі зміни. Дійсно, ті чи інші рішення ми ухвалюємо з запізненням, але такої солідарності та підтримки з боку Європи я ще ніколи не бачив. Ми розуміємо, які нелюдські методи використовує керівництво Росії проти українців. Політичної, економічної та воєнної підтримки з нашого боку повинно бути ще більше», -- наголосив депутат Європарламенту від Литви Петрас Ауштрявічюс.

«Ми не можемо не реагувати на такі жертви серед мирного населення, які відбуваються у 21 столітті в центрі Європи. Є два шляхи завершити цю війну: колективна перемога або колективна поразка. Звісно, другий варіант нам не підходить, бо це війна проти усієї Європи. Основне наше завдання зараз -- ухвалювати рішення, які б привели Україну до перемоги», -- пікреслив Петрас Ауштрявічюс.

«Нам прийшла ідея створити європейсько-український форум, тому разом з колегами прибули у Львів. Діяльність цього форуму буде спрямована на те, щоб Україна стала членом ЄС. Будемо лобіювати інтереси України, здійснювати реформи, відбудовуватимемо країну після війни, -- зазначив депутат -- Ми переможемо, і це буде наша спільна перемога».

Депутати Європарламенту роз’яснюватимуть в своїх країнах, що Україна справді бореться за європейські цінності і відстоює Європу. Наразі не всі європейці розуміють, що на кону стоїть безпека Європи. Я готова доносити до європейської аудиторії, що необхідно мобілізувати зусилля для допомоги Україні.

Про це заявила депутатка Європарламенту Віола фон Крамон-Таубадель (Німеччина).

«Я відчуваю величезний біль за Україну. Ми ваші друзі. Можливо, ми робимо недостатньо, але ми намагаємося докласти максимум зусиль, аби наблизити перемогу і допомогти народу України. Переконана, що спільними зусиллями ми досягнемо того, щоб Україна була вільною суверенною державою», - наголосила Віола фон Крамон-Тауба.

«Україна справді бореться за європейські цінності, це усвідомлюють депутати Європарламенту. -- На цьому наголосив євродепутат Міхал Шимечка (Словаччина). -- Зараз час боротьби добра і зла, світла і темряви. Рідко в історії бувають такі моменти, коли чітко простежується позиція хто є втіленням добра, а хто зла. Ми усвідомлюємо, що необхідно запроваджувати більше санкцій, щоб зупинити Путіна. Європа повинна більше постачати зброї Україні. Ми виступаємо, щоб Україна якомога швидше стала кандидатом для вступу в Євросоюз. Немає жодної європейської нації, яка б так чітко показала, як вона бореться за своє європейське майбутнє. Депутати Європарламенту будуть відстоювати інтереси України».

Під час зустрічі народні депутати України звернулися до своїх європейських колег з проханням змінювати суспільну думку в їхніх країнах, тиснути на парламенти та уряди країн членів НАТО, для того, щоб закрити небо над Україною.

«Ви багато уваги приділяли реформі децентралізації, допомагали нам фінансово. А тепер заборонені бомби та ракети руйнують наші міста і наші з вами зусилля -- наголосила народна депутатка України Марія Іонова. -- Путін бореться з українським мирним населенням, щоб прибрати наш народ із мапи світу. Тому ми просимо літаків, просимо захистити над нами небо, а також забезпечити зелені коридори».

Марія Іонова також наголосила, що час -- це життя українців. І лише спільно з політиками демократичних країн українцям вдасться побороти режим російського диктатора і міжнародного терориста.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союз Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на тому, що Україна цінуємо щиро те, що друзі України у цей важкий час із нами, що приїхали безпосередньо в Україну.

У своєму виступі наголосила на термінових напрямах, над якими маємо працювати об’єднано і швидко заради України, заради усієї Європи.

Іванна Климпуш-Цинцаде зазначила: «По-перше: ще раз кричу на всіх можливих майданчиках -- дайте нам зброю! Всіляку і різну -- починаючи від винищувачів, протиповітряної оборони і закінчуючи амуніцією для наших вояків і тероборони. Люди голими руками готові зупиняти танки окупантів! Дайте нам зброю, щоби ми могли захистити себе і свою землю!

По-друге: ми постійно чуємо відмовки і аргументи про те, що над нами не можуть закрити небо. Чому тоді Україні не нададуть літаки? Яких іще «аргументів» чекаєте від Путіна? Тисячі мирних, ні в чому невинних життів -- жінок, матерів, дітей, літніх людей… Зараз божевільний терорист погрожує біологічною та ядерною зброєю.

Закликаю і застерігаю -- ви можете зупинити його в Україні. Якщо це не зробити негайно -- він посуне далі. Йому не потрібні приводи, щоб це зробити. Він ці приводи придумає сам, влаштує провокацію і так само, як в Україну -- прийде до вас!»

«Ще раз про санкції! Лише 15% російських банків відключено від SWIFT. Але де у цьому списку гіганти, такі як Сбербанк, як банки, які обслуговують Газпром? Поки хоч один з російських банків досі не відключений від SWIFT — ці санкції неефективні.

Персональні санкції потрібні не лише проти кремлівської верхівки та олігархів, а й проти їхніх сімей. Їхні дружини і діти насолоджуються розкішним життям у спокійній Європі, поки наші жінки і діти гинуть під російськими бомбами та долають тисячі кілометрів, рятуючись від війни», -- зазначила депутатка.

Щодо гуманітарної допомоги, то, на думку народної депутатки, зараз важливо налагодити гуманітарні коридори, якими доставляти цю допомогу до міст, що в облозі окупантів. Вона закликала європарламентарів працювати з міжнародними організаціями, які досі не прийшли в Україну і не виконують своїх функцій.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що ми всі сподівалися на важливі для нас новини із французького Версаля, де відбувався неформальний саміт ЄС. Але ми отримали дипломатично загальну декларацію саміту, без конкретних термінів та без жодної згадки про особливу процедуру надання Україні членства в ЄС.

«Хочу, щоб усі в Євросоюзі це почули та зрозуміли: Україна життєво потребує від вас чіткої відповіді на нашу заяву про членство в ЄС. За цінності, які декларує Європа, -- ми боремось щохвилини -- своїм життям, кров’ю. Україна зараз своєю кров’ю пише нову історію європейського континенту», -- наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Народний депутат України, постійний представник Верховної Ради в Конституційному Суді Ольга Совгиря зазначила, що зараз Червоний Хрест в Україні по суті самоусунувся від своєї місії і закликала депутатів Європарламенту донести до Червоного Хреста донести до них цю місію, яку вони повинні виконувати.

На завершення зустрічі українська сторона вручила європарламентарям офіційні листи з потребами у гуманітарній, продовольчій та військовій сферах.

Львів.

Фото Львівської ОВА і з Фейсбук-сторінки Іванни Климпуш-Цинцадзе