Медустанова надаватиме допомогу переселенцям, мешканцям Мостиської та сусідніх громад. Для цього на Львівщину прибули понад 100 ізраїльських медиків-волонтерів. 

У Львівській ОВА повідомили, що проєкт реалізували спільно Міністерство охорони здоров’я Ізраїлю та Міністерство закордонних справ України, за сприяння Фонду Шустермана, який опікується національним та соціальним проектами в Ізраїлі, та єврейська благодійна організація JDС.

Для роботи шпиталю спеціально облаштували намети. У них ізраїльські лікарі-волонтери проводитимуть первинний огляд, а також діятиме окремий ковідний ізолятор. У разі потреби хірургічного втручання, спеціалісти з Ізраїлю оперуватимуть у приміщеннях лікарні громади. У шпиталі обладнали три палати: чоловічу, жіночу та дитячу.

Щоб вирішувати питання комунікації, на реєстрації працюватиме медик з місцевої лікарні, а ізраїльським колегам постійно допомагатиме черговий лікар.

Як розповів під час відкриття шпиталю Ліор Хайат, спікер Міністерства закордонних справ Ізраїлю, у шпиталі працюють більше сотні людей медичного персоналу, які добровільно прибули з різних лікарень Ізраїлю з єдиною місією -- допомогти людям в Україні. Він зазначив, що шпиталь працюватиме в Україні щонайменше один місяць, проте сподівається, що війна скоро завершиться.


«На дипломатичному рівні я вважаю, що це одна з найважливіших місій за все моє життя -- бути частиною цього проєкту. Це показує солідарність народу Ізраїлю та народу України. Це частина гуманітарної допомоги, яку ми надаємо упродовж останнього місяця. Два тижні тому Ізраїль надіслав більше сотні тонн гуманітарної допомоги та медичних препаратів до Львова, великі генератори електроенергії для лікарень у цьому регіоні, а також допомагає на кордонах людям, які залишають Україну», -- зазначив Ліор Хайят.

Він також додав, що шпиталь назвали на честь колишньої прем’єр-міністерки Ізраїлю Голди Меїр, яка народилася в Україні. Саме вона створила «Машав» -- Національну ізраїльську агенцію гуманітарної допомоги.

Ізраїльські медики, які перебуватимуть на Львівщині, також проводитимуть навчання для лікарів громади та області. Розглядається можливість онлайн-консультацій з ізраїльськими спеціалістами різних профілів.

Заступник Міністра охорони здоров'я України Ірина Микичак зауважила, що в Україні окупанти вже зруйнували приблизно 150 лікарень, бомблять пологові будинки і через це щодня гинуть діти і медики.

«Ізраїльський мобільний шпиталь -- це чудова ініціатива, яка посилить можливості галузі охорони здоров’я України. Дякуємо народу Ізраїлю за допомогу і за солідарність медиків двох держав», -- наголосила Ірина Микичак.
Начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький подякував організаторам польового шпиталю за допомогу та зазначив, що Україна дуже високу цінує підтримку народу Ізраїля.

«Зовсім недавно Президент України виступав в Кнесеті і дуже чітко заявив, чого прагне наша держава. Перемога буде за нами! Нам треба рухатися вперед маленькими спільними кроками! Дякую за допомогу нашим людям! Закликаємо також підтримати Україну зброєю, підтримати закриття неба над Україною! Наступним кроком має бути можливість мирного існування наших народів у світі», -- сказав Максим Козицький.

Доктор Яель Хар Евен, директор шпиталю, зазначив, що Україна та Ізраїль історично пов’язані, адже століттями єврейські громади проживали на території України. Особиста історія доктора та багатьох, хто з ним приїхав, мають коріння в Україні. Мати доктора народилася в Карпатах, а його родина проживала в Україні кілька сотень років.

Він наголосив, що місія Ізраїлю щодо України -- це бути разом у цей унікальний момент історії і щоб люди в Україні знали, що вони не самі.
За інформацією МЗС Ізраїлю, в країні перебуває близько 15 тисяч біженців з України.

Додамо, що на Львівщині, поблизу Львові подібний шпиталь розпочав роботу 14 березня, його організувала американська спільнота «Сумка Самарянина». У ньому  теж надають медичну допомогу переселенцям та всім, хто її потребує.

Олена КОВАЛЬСЬКА. 
Львів.

Фото Львівської ОВА.