У вівторок Кабінет Міністрів вперше з початку повномасштабного вторгнення російських військ провів своє засідання у відкритому режимі. «Будемо час від часу так робити, щоб люди бачили: кожного дня ми здійснюється багато кроків, які наближають нашу спільну перемогу», – заявив на початку засідання Прем’єр-міністр Деннис Шмигаль. 

За словами глави уряду, більшість міністрів працюють у Києві, а деякі з них відряджені до різних куточків нашої країни, щоб координувати процеси, спілкуватися з людьми, отримувати з перших вуст усю необхідну інформацію та комунікувати з бізнесом. 
«Важливий висновок з того, що ми бачимо у більшості регіонів – країна повертається до роботи», – зазначив він, подякувавши всім українцям, які зараз платять податки, наймають людей та зберігають робочі місця, а відтак, працюють на нашу перемогу.

Під час засідання прем’єр представив дев’ять основних напрямків життя країни в умовах повномасштабної війни. Перший і ключовий напрямок – «Армія понад усе». «Мова йде про забезпечення сил оборони всім необхідним. Грошові виплати, зброя, техніка, їжа, пальне, розвиток військово-промислового комплексу. Всі ресурси перш за все направляємо саме на сили оборони. Десятки мільярдів уже перерозподілили на армію, і так будемо робити й надалі», – підкреслив Д. Шмигаль, додавши, що окремий блок – це отримання зброї з-за кордону, адже забезпечити зброєю армію – це забезпечити перемогу.

Другий напрямок – це «Продовольча безпека». За словами глави уряду, в Україні вже сформовано стратегічні запаси їжі на декілька років, і ця робота триває. У зв’язку з цим дуже важливо провести посівну, яка вже розпочалася в 11 областях. «Держава дала аграріям кошти на закупівлю всього, що треба для цього. Кредити під нуль відсотків, гарантії держави перед банками. Пальне, добрива, насіння – все це є», – сказав він, запевнивши, що також держава активно допомагаме з експортом.

Третій пункт – «Нова економічна політика» – передбачає радикальне скорочення податків до 2 відсотків від обороту та відсутність податку на додану вартість і податку на прибуток. Також це повна дерегуляція для бізнесу, декларативний принцип роботи, швидкі митні процедури, скасування імпортного ПДВ та ввізного мита, надання підприємцям до 60 мільйонів гривень кредитів під нуль відсотків, допомога в переміщенні виробництва у безпечні регіони. «Все це разом дасть потужний ефект і має перезапустити економіку. Перші паростки цього ми вже бачимо», – зазначив прем’єр.

Четвертий напрямок – розширення програми єПідтримка й соціальної допомоги. Зокрема, уже 3,5 мільйона громадян отримали по 6,5 тисячі гривень за програмою єПідтримка. Глава уряду також повідомив, що в березні було проіндексовано пенсії, а в регіонах, де йдуть бойові дії, пенсії за квітень виплачуються авансом. «Всі види соціальних допомог, зарплати лікарям, вчителям – усе це платиться і буде платитися», – запевнив Д. Шмигаль.

П’ятий напрямок – це програма «Ти вдома», яка стосується допомоги вимушеним переселенцям, а саме, забезпечення житлом, роботою, грошима. Окрім забезпечення 500 тисяч місць для тимчасового розміщення людей, держава також виплачує допомогу тим родинам, які приймають тимчасових переселенців. «Взяли до себе родину із трьох людей – отримаєте 1350 гривень оплату комунальних послуг, тобто по 450 гривень за кожного, кого прихистили», – зазначив прем’єр, додавши, що окремо держава щомісяця виплачуватиме вимушеним переселенцям по 2 тисячі гривень для дорослих та по 3 тисячі гривень для дітей і осіб з інвалідністю. Бізнесу, який бере на роботу переселенця, держава заплатить 6,5 тисячі гривень як часткову компенсацію зарплати для цієї людини.
Окреслюючи кроки, які передбачає шостий пункт – «Енергетичний фронт», прем’єр нагадав, що Україна назавжди від’єдналися від енергомереж Росії та Білорусі, приєднавшись натомість до європейської енергосистеми ENTSO-E. «Це історичний крок, завдяки якому маємо впевненість і стабільність», – наголосив він, запевнивши, що всі види генерації працюють, вугілля на складах є, у сховищах маємо маємо 9 мільярдів кубометрів газу, а також вдалося зберегти його власний видобуток.

Завдяки рішенню Верховної Ради, яким було скасовано акциз та знижено із 20 до 7 відсотків акциз на пальне, ціна бензину знизилася на 10 гривень. А завдяки домовленостям із європейськими нафтопереробними заводами до України ввозяться тисячі пального.

«Укрзалізниця» сьогодні стала однією з основних компаній для держави, адже вона щодня перевозить тисячі тонн вантажів та сотні тисяч людей. Нові логістичні маршрути відкрито для автотранспорту, будуються нові склади на західному кордоні, а також найближчим часом планується відкривати нові пункти пропуску. Це передбачає сьомий напрямок – «Логістика воєнного часу».

Восьмий пункт – «Світ з Україною» – охоплює три ключові напрямки: гуманітарна допомога, санкції проти агресора, фінансова допомога. Прем’єр зауважив, що, наприклад, гуманітарна допомога зараз їде через кордон за 10 хвилин по декларації на одну сторінку та без жодних дозволів. 

Стосовно санкцій, то Д. Шмигаль висловив думку, що агресор має бути відкинутий не в 1990-ті роки, а в 19 сторіччя. «Він на це заслуговує, тому продовжимо говорити з партнерами щодо ембарго на купівлю нафти, щодо заборони заходу російських кораблів у європейські порти, щодо припинення роботи в Росії всіх західних компаній», – сказав він, наголовиши, що паралельно з цим кожен день обговорюються питання щодо фінансової підтримки України. За словами прем’єра, понад 3 мільярди доларів уже отримали та ще про 10 мільярдів ведуться переговори.

На думку Д. Шмигаля, це лише початок, бо дев’ятий напрямок – «Відновлення України», вимагатиме значно більших фінансів. За словами глави уряду, спочатку ми маємо підрахувати усі збитки від російської агресії, а потім домогтися спрямування усіх заморожених та арештованих російських коштів і активів за кордоном у Фонд відновлення України. «Мова йде про новий План відновлення України, який об’єднає країни: від США до Японії, від Австралії до Канади. Країни Європи готові демонструвати лідерство в цьому питанні, і сподіваємося це буде не тільки на словах, але ми дійсно побачимо, що таке об’єднана Європа, що таке об’єднаний світ навколо України», – сказав прем’єр, підкресливши, що Україна безумовно продовжуватиме перемовини щодо якнайшвидшого початку підготовки до вступу в ЄС. «Україна має отримати статус кандидата на членство в Європейському Союзі не колись там у майбутньому, а вже зараз. Ми активно над цим працюємо», – наголосив глава уряду.

фото kmu.gov.ua