Закупівля ліків, продуктів харчування та влаштування альтернативного водопостачання — три пріоритетні цілі швейцарців, які нададуть допомогу вінничанам на загальну суму 54 мільйони гривень.

Про рішення розгорнути гуманітарну місію у Вінниці повідомив Посол Швейцарії в Україні Клод Вільд. Дипломат разом з представниками відділу гуманітарної допомоги українцям зустрівся у Вінниці з керівництвом міської влади, повідомив міський голова Сергій Моргунов на своїй сторінці у Фейсбуці.

Швейцарці нададуть вінничанам допомогу на загальну суму 54 мільйони гривень. За словами Сергія Моргунова, партнери зі Швейцарії запропонували три пріоритетні напрямки допомоги — закупівля ліків, продуктів харчування та влаштування альтернативного водопостачання.

«Російські війська знищують інфраструктуру наших міст, позбавляють населення елементарних умов для життя, тому швейцарський досвід і допомога знадобляться для вирішення такого важливого питання, як альтернативне водопостачання», — пояснив керівник міста.

Закупівлі продуктів харчування уже розпочато. Їх здійснюють швейцарці. Розподілятимуть серед переселенців, які прибули до Вінниці, а також біженців у громадах краю. Роботу з розподілу здійснюватиме Міжрегіональний гуманітарний координаційний штаб, який очолює колишній міський голова Вінниці Володимир Гройсман.

Що важливо, більшість продуктів харчування швейцарці закуповуватимуть в українських виробників, аби підтримати їх у час війни.

У питаннях медичного забезпечення швейцарці придбають ліки, яких потребують пацієнти з рідкісними хворобами, а також тими, хто має трансплантовані органи.

«У нашого міста тривала історія партнерства і дружби зі Швейцарією, — зазначив міський голова Вінниці Сергій Моргунов. — Раніше це були проекти розвитку нашого міста, зараз — екстрена допомога під час війни. Для нас така підтримка дуже важлива і цінна, насамперед тому, що вона йде безпосередньо від швейцарців, з їхньої ініціативи».

На знімку: Посол Швейцарії в Україні Клод Вільд ліворуч під час зустрічі з вінничанином у довоєнній Вінниці, 2019 рік.

Фото автора.