Однією з головних тем перемовин з британським прем’єром Борисом Джонсоном стала підтримка України, яка протистоїть повномасштабному вторгненню Росії.

За підсумками перемовин Анджей Дуда та Борис Джонсон ухвалили спільну заяву, в якій, зокрема, вказується, що обидві країни домовилися створити Спільну комісію Польща-Велика Британія, яка підтримає Україну у довгостроковій координації озброєнням та навчанням, а також допоможе Україні, зокрема, у модернізації армії. Крім того, Сполучене Королівство втричі збільшить підтримку Польщі, до 30 мільйонів фунтів, для надання гуманітарної допомоги українським біженцям, які тимчасово проживають у Польщі, включаючи тимчасовий притулок, освіту та інші базові потреби.

Обґрунтовуючи таке рішення, у заяві, наведеній на офіційному порталі президента Польщі, вказується, що «стратегія президента Путіна в Україні провалилася. Однак його нещодавнє рішення вивести свої сили з Києва свідчить про перегрупування, а не відступ. Його амбіції залишаються незмінними». «Ми повинні зробити усе можливе, щоб його нова ініціатива на півдні та сході України не мала успіху. Сьогодні ми домовилися збільшити найневідкладнішу військову допомогу Україні. Ми разом працюватимемо над спрощенням допомоги Україні у вигляді летальної та нелетальної зброї. Ми також будемо прагнути не допустити, щоб російська військова машина отримувала вигоду від торгівлі в таких секторах, як енергетика», - підсумували польський президент та британський прем’єр.

Нагадаємо, Польща та Велика Британія – одні з найвідданіших союзників України. Лондон почав поставки зброї ще до початку війни, після 24 лютого збройну допомогу активно здійснює й Варшава. Крім того, Польща прийняла понад 1,5 млн українських біженців.

Фото зі сторінки у Фейсбуці Канцелярії президента РП.