Наголосивши, що «вражені доказами неймовірної жорстокості російської армії, яка бере участь у незаконному нападі на незалежну українську державу», парламентарії закликали міжнародне співтовариство «адекватно відреагувати на розмір злочину, скоєного проти українського народу».

В документі читаємо, що насилля, яке свідомо і систематично чинять війська Російської Федерації щодо цивільних громадян і громадянок України має ознаки геноциду», а «кривавим доказом злочинних устремлінь імперської політики Володимира Путіна» є мертві жертви тортур, зґвалтувань і пострілів у потилицю, символом яких стала Буча, знайдені на вулицях, у підвалах і масових похованнях.

«Ці воєнні злочини йдуть пліч-о-пліч із постійною пропагандою російських урядових ЗМІ, в якій фігурує слово «деукраїнізація», тобто дії, спрямовані на позбавленні українського народу права не лише на самовизначення, а й на існування», – звертає увагу Сейм.

Польський парламент наголошує, що «очікує негайного створення міжнародної слідчої комісії з метою документування та перевірки фактів, свідчень і оцінок, а також негайного засудження військовими злочинцями». Водночас заявляє вимогу щодо «негайного припинення членства Росії в усіх міжнародних організаціях, які охороняють сучасний правопорядок і безпеку».

Сейм Республіки Польща підтримав «зміст скарги, поданої демократичною владою України до Ради Безпеки ООН», та закликав міжнародне співтовариство «поставити винуватців перед Міжнародним судом в Гаазі».

Депутати вважають, що «ніхто, хто цінує свободу, права і гідність людини, принципи демократії, основи цивілізації, не має права бути байдужим» до трагедії українців.

«Після виявлення жертв різанини в Бучі потрібні подальші дії. Держави та уряди, які не приєднаються до цієї коаліції справедливості, приєднуються, продумано або ні, до коаліції російського беззаконня», – апелює Сейм.

Тим часом, в Польщі працює міжнародна польсько-українсько-литовська слідча група, яка веде спільне слідство щодо воєнних злочинів в Україні. Варто зауважити, що Польща розпочала слідство у цій справі раніше за Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. Це було зроблено на підставі звернення Генпрокурора України до свого польського візаві.

В Генпрокуратурі РП створено спецгрупу, а слідство веде Мазовецький відділ Департаменту національної прокуратури з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією.

За словами прокурора Даріуша Барського, українська сторона звернулася до польської про допомогу в процесуальному документуванні злочину в Бучі. На місце злочинів делеговано польських експертів, зокрема патоморфологів і балістиків. Зібрані там докази можна буде використати не тільки в рамках розслідування, яке проводить спільна міжнародна група, а й в інших провадженнях, які були або будуть ініційовані у цій справі міжнародними органами.

Польська прокуратура підготувала спеціальні листівки українською мовою, в яких міститься інформація для біженців з України про те до яких територіальних підрозділів прокуратури можуть звертатися потерпілі внаслідок дій російських військ, або були свідками злочинів, які вчинялися ними, або ж мають доказовий матеріал, наприклад, відеозаписи. Звичайно ж збирають свідчення від тих людей, чий психофізичний стан дозволяє це робити, а також виключно за їх згодою. Під час заслуховування таких свідків завше присутній експерт-психолог.

Свідків, чиї свідчення становлять важливі докази для слідства, в разі потреби, додатково заслуховуються прокурорами, які безпосередньо ведуть провадження. У рамках провадження вже заслухано близько тисячі осіб. Зібрані прокуратурою докази у майбутньому можуть бути використані, зокрема, Міжнародним кримінальним судом в Гаазі, який також ініціював провадження у цій справі. Слідчі польської прокуратури співпрацюють у цій справі Гаазьким трибуналом, що було узгоджено в ході зустрічей з прокурором Міжнародного кримінального суду у Гаазі Карімом Ханом на польсько-українському кордоні та у Варшаві.

У прокуратурі не повідомляють про зміст отриманих свідчень, оскільки згідно з підписаним міжнародним договором, інформацію щодо цього слідства можна оприлюднювати лише за згодою підписантів. Натомість підкреслюють, що отримали дуже важливі свідчення та інші підтверджуючі їх докази, що на території України мають місце воєнні злочини та злочини проти людяності.