«Всі, хто несе відповідальність за ці (вчинені в Україні. - Ред.) злочини, мають понести покарання», - заявив Штайнмаєр тижневику Der Spiegel у п'ятницю, 8 квітня, повідомляє DW.

За його словами, це стосується не лише солдатів та тих, хто віддавав їм накази, а й «тих, хто несе за це політичну відповідальність». Штайнмаєр зазначив, що кадри з передмістя Києва Бучі жахливі та нестерпні. «Вони в черговий раз звертають увагу на те, що означає злочинний напад Росії на Україну і які страждання, смерть, а також вигнання воно несе. Це призводить до неймовірного обурення і пригнічує», - зазначив він.

Президент ФРН також заявив, що не очікував, що Кремль наважиться розпочати війну в Україні. «Я бачив зміни в російській політиці, але, чесно кажучи, все ще сподівався на залишки раціональності у Володимира Путіна», - пояснив він. За словами Штайнмаєра, він «не припускав, що російський президент у своєму імперському божевілля піде на ризик повного політичного, економічного та морального руйнування своєї країни». «Цей напад мене вразив», - додав він.

Раніше на тлі критики на його адресу президент ФРН неодноразово виступав із заявами, визнаючи свої помилки в більш ранній політиці щодо Росії, особливо під час перебування міністром закордонних справ. «Моя прихильність до газопроводу «Північний потік – 2» була явною помилкою. Ми трималися за мости, в які Росія більше не вірила, про що нас попереджали наші партнери», - заявив Штайнмайєр 4 квітня. Наступного дня він виключив нормалізацію відносин з РФ за її нинішнього президента. З путінською Росією більше неможлива співпраця, якою вона була у попередні роки, визнав він.