«Ми офіційно оформили повне припинення торгівлі товарами з державою-агресором. Відтепер жодна продукція рф не може бути ввезена на територію нашої держави», – повідомила Перший віце-прем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко, зауваживши, що, за оцінкою Міністерства економіки, заборона російського імпорту щороку блокуватиме валютні надходження до рф на 6 мільярдів доларів, що зменшить можливості ворога для фінансування війни.

«Такий крок України може слугувати прикладом для наших західних партнерів та стимулюватиме їх до посилення санкцій проти рф. У тому числі – впровадження енергетичного ембарго та ізоляції усіх російських банків. Саме такі дії стануть нашим внеском у знекровлення економіки росії й у такий спосіб сприятимуть нашій перемозі», – наголосила вона.

Крім того, уряд схвалив та подав на розгляд Президента проект указу про створення Фонду відновлення України. «Фонд функціонуватиме як консультативно-дорадчий орган при Президентові та забезпечуватиме координацію накопичення фінансових ресурсів для післявоєнного відновлення нашої держави», – повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, додавши, що в рамках Фонду планується створити п’ять робочих груп, які відповідатимуть за різні напрями – від комунікації з міжнародними фінансовими організаціями та країнами-партнерами до збору коштів від приватних осіб і великих світових корпорацій та компаній.

За словами заступника міністра економіки Олександра Грибана, звернення із закликом підтримати Фонд відновлення України вже надіслано низці великих міжнародних компаній, зокрема, Fazer Confectionery Ltd, Eaton Corporation PLC, Kimberly-Clark Corporation, Kellogg's, Henkel, Carlsberg, Gfk SE, Ipsos SA, HEINEKEN Company, AB InBev, Mondelez, PepsiCo, Beiersdorf, Coca-Cola Company, Philip Morris International, S Group (Prisma), Japan Tobacco International, S.A. Auchan Holding, Procter & Gamble, Mars Incorporated і Conta-Clip.

Водночас на розгляд Президента подано проект указу про створення Національної ради з відновлення країни, яка здійснюватиме розробку Плану післявоєнного відновлення та розвитку країни. «Цей план передбачатиме не лише конкретні кроки з відновлення та розбудови інфраструктури й житла, але й структурну модернізацію та перезапуск економіки на основі європейських стандартів і правил», – зазначив Д. Шмигаль. Відшкодовувати завдані війною збитки, зокрема, планується за рахунок націоналізації російського майна, а також Україна розраховує отримати  заморожені активи рф у багатьох країнах. За різними оцінками, на сьогодні ця сума коливається від 300 до 500 мільярдів доларів.

Враховуючи нинішні проблеми з наповненням бюджету, уряд постійно шукає можливості для додаткового фінансування. Зокрема, під час засідання було підтримано проект угоди щодо залучення пільгового фінансування від уряду Канади в розмірі 500 мільйонів канадських доларів, які буде спрямовано на фінансування першочергових потреб армії та населення. Також прем’єр повідомив, що Міжнародний валютний фонд на прохання кількох країн-членів, зокрема Канади, схвалив створення спеціального адміністративного рахунку для направлення прямої фінансової допомоги країн-донорів на допомогу Україні. «Уряд Канади першим спрямує 1 мільярд канадських доларів через цей рахунок», – сказав Д. Шмигаль.

Щоб підтримати людей, які були змушені залишити свої домівки, уряд продовжив до 30 квітня термін подання заявки за програмою виплати допомоги по 2 тисячі гривень дорослому та по 3 тисячі – дітям.

Представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук повідомив, що уряд денонсував Угоду між Україною та Республікою Білорусь про взаємне визнання та еквівалентність документів про освіту і вчені звання та про співробітництво в галузі атестації наукових та науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації, а також україно-білоруський договір про співробітництво в галузі науки і технологій.

Ще одним рішенням уряд створив робочу групу щодо захисту прав і свобод громадян України, які перебувають на території держав – членів ЄС та інших держав як тимчасово переміщені особи.