Армія залишається ключовим пріоритетом, тож Кабінет Міністрів 12 квітня додатково направив 33 мільярди гривень для Збройних Сил України та 1,5 мільярда гривень – Службі безпеки України. Про це після засідання уряду повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, додавши, що 19 мільярдів гривень буде спрямовано на закупівлю озброєння, 7 мільярдів – на ремонт техніки та озброєння, 5 мільярдів – на закупівлю речового майна та засобів індивідуального захисту військовим, а також 1,3 мільярда гривень буде використано на оперативне забезпечення.

Також уряд продовжує підтримувати відбудову на звільнених від російських агресорів територіях. Минулого тижня на першочергове відновлення інфраструктури у звільнених містах і селах Київської, Чернігівської, Сумської та Житомирської областей вже було виділено мільярд гривень, а у вівторок Кабмін виділив додаткові 490 мільйонів гривень для базового відновлення дорожньої інфраструктури.

Повідомивши, що в усіх областях, крім Луганської, розпочалася посівна кампанія, Д. Шмигаль зазначив, що аграріям уже виділено пільгове фінансування на суму 3,5 мільярда гривень, а також уряд ухвалив рішення про максимальне спрощення реєстрації сільгосптехніки. Також уряд виділив 2,3 мільярда гривень на програму «5-7-9», яка дозволяє підприємцям отримати безвідсотковий кредит у розмірі до 60 мільйонів гривень. «Відсотки перед банком сплатить держава, бо перезапуск та відновлення роботи бізнесу –необхідна умова стійкості нашої економіки», – зазначив прем’єр.

На думку Міністерства фінансів, постанова про підтримку сільськогосподарських товаровиробників та інших суб’єктів господарювання в умовах воєнного стану в межах програми «Доступні кредити 5-7-9%» допоможе аграріям пройти посівну кампанію. В міністерстві зазначають, що за необхідності ініціюватимуть збільшення видатків на державну підтримку і розвиток мікро, малого та середнього підприємництва.

До речі

За словами Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, на сьогодні вже понад 250 виробничих підприємств переміщені в інші області, з яких 121 підприємство повністю функціонує на новому місці, а інші завершують організаційні процеси. Ще 430 виробництв очікують своєї черги.

Кабінет Міністрів прийняв постанову про деякі питання організації роботи державних службовців та працівників державних органів у період воєнного стану. Ці зміни пов’язані з тим, що після початку повномасштабної російської агресії багато державних службовців були вимушені тимчасово змінити місце проживання, при цьому більшість із них продовжують віддалено виконувати свої посадові обов’язки. Враховуючи це, ухвалена постанова дозволяє керівникам держслужби під час дії воєнного стану запроваджувати дистанційну роботу для працівників, які перебувають на території України. Водночас документ встановлює, що робота працівників за кордоном допускається лише у випадку відрядження.

Також уряд підтримав розроблене Міністерством соціальної політики рішення, яке системно спрощує отримання допоміжних засобів реабілітації військовослужбовцями ЗСУ та інших військових формувань, добровольцями територіальної оборони, а також постраждалими мирними громадянами. «У зв’язку із воєнною агресією російської федерації проти нашої держави збільшилась кількість людей, які отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання, через які потребують технічних та інших засобів реабілітації: крісел колісних, протезів та інших допоміжних засобів. Це люди, які отримали поранення під час служби у Збройних Силах України, інших військових формуваннях або територіальній обороні, під час роботи або іншої діяльності, спрямованої на захист нашої країни, навіть просто через те, що жили в містах, які ворог бомбардував, обстрілював, у яких безпосередньо відбувалися бойові дії, які були окуповані», – зазначила міністр соціальної політики Марина Лазебна, зауваживши, що частина цих людей втратила документи, у декого знищені або пошкоджені нещодавно отримані засоби реабілітації, а деякі особи потребують невідкладного використання допоміжних засобів реабілітації і не можуть очікувати на встановлення інвалідності.

М. Лазебна повідомила, що ця урядова постанова також враховує норми нещодавно ухваленого парламентом Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення допоміжними засобами реабілітації осіб, постраждалих внаслідок військової агресії російської федерації проти України». Постанова, зокрема, розширює перелік осіб, які забезпечуються допоміжними засобами реабілітації та надає учасникам бойових дій та постраждалим від воєнної агресії росії можливість отримати допоміжні реабілітаційні засоби незалежно від встановлення інвалідності. Крім того, особи з інвалідністю, які перебували на території бойових дій і втратили документи, матимуть змогу отримати реабілітаційні засоби без відповідних документів.

Фото з сайту kmu.gov.ua