Заступник постійного представника КНР при ООН Дай Бін цього тижня закликав міжнародне співтовариство вжити всеосяжних заходів щодо боротьби із сексуальним насильством в умовах конфлікту. Про це повідомило державне китайське агентство Сіньхуа.

Таку заяву він зробив на відкритих дебатах Ради Безпеки ООН щодо проблеми сексуального насильства в умовах конфлікту, реагуючи на доповідь ООН, в якій наголошено, що сексуальне насильство продовжує використовуватися як тактика війни і тероризму, завдаючи глибоких страждань уразливим групам, таким як жінки та дівчатка.

Доповідь ООН оприлюднили на тлі численних повідомлень про злочини сексуального характеру, які чинили і чинять на окупованих територіях України російські військові. Цікаво, що в інформації Сіньхуа російських ґвалтівників не згадують жодного разу, однак головний сенс заяв не викликає сумнівів. Китай засуджує сексуальне насильство щодо жінок і дівчаток і закликає міжнародне співтовариство вжити всеосяжних заходів для розв’язання цієї проблеми.

За словами китайського дипломата, фундаментальним захистом є запобігання та розв’язання конфліктів, щоб усунути живильне середовище для сексуального насильства.

Вказавши на те, що в останні роки викрадення та торгівля людьми терористичними групами з метою сексуального насильства та експлуатації стають дедалі поширенішими, Дай Бін зазначив, що міжнародне співтовариство має тісно інтегрувати викорінення сексуального насильства в умовах конфлікту з боротьбою з тероризмом, дотримуючись єдиних стандартів та спільно протидіючи всім терористичним та екстремістським силам.

Сексуальне насильство в умовах конфлікту тісно пов'язане з корінними причинами та глибокими дисбалансами, такими як гендерна нерівність та недостатній розвиток, сказав китайський дипломат.

Під час дебатів Праміла Паттен, Спеціальний представник Генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства в умовах конфлікту нагадала, що Рада Безпеки вже ухвалила десять резолюцій з питань прав жінок, миру та безпеки, проте ці документи не захистили жінок в Україні, Афганістані, М'янмі та Тиграї на півночі Ефіопії. Паттен наголосила, що сексуальні злочини найчастіше коять люди, впевнені у своїй безкарності. Тому покарання, – це і є найдієвіший метод запобігання подібним злочинам. «Безкарність узаконює насильство, а правосуддя забезпечує дотримання глобальних норм. Настав час зробити наступний крок від гласності до відповідальності, і зробити все, щоб прийняті сьогодні документи привели б завтра до судового переслідування [винних]», – закликала спецпредставниця, повідомляють «Новини ООН».

У документі відображено ситуацію в 18 країнах, де сталося 2 393 випадки сексуального насильства, які ООН вдалося підтвердити. Це на 800 більше, ніж у 2020 році. Здебільшого жертвами згвалтувань і знущань стають жінки, але у 83 випадках, описаних у доповіді, постраждали хлопчики та чоловіки.