Всесвітня продовольча програма ООН (ВПП) закликала надати безперешкодний доступ до сімей, які перебувають у зонах конфлікту та оточених містах України, заявляючи, що відсутність доступу є найбільшою перешкодою для її операцій із порятунку життя в охопленій війною країні.

Про це йдеться в заяві ВПП.

«Ми закликаємо всіх надати нам необхідний доступ, щоб зв’язатися з людьми в містах, які перебувають в облозі», – сказав виконавчий директор ВПП Девід Бізлі наприкінці триденного візиту до України. «Одна справа, коли люди страждають від спустошення війни. Інша справа, коли вони вмирають від голоду».

У ВПП також стурбовані долею людей в кількох інших містах на сході країни.

Наразі ВПП надала продовольчу допомогу 1,4 мільйонам людей в нашій країні. Цього місяця її кількість досягне 2,3 мільйона. Але ключовим буде отримання безпечного доступу до таких міст, як Маріуполь, де, як вважають, перебувають у пастці понад 100 000 осіб.

Водночас ВПП зазначає, що цього тижня розширила операції з надання продовольчої допомоги районам, які донедавна перебували на лінії фронту у таких містах, як Буча, Гостомель, Бородянка та Ірпінь під Києвом, організація зараз роздає постраждалим коробки з макаронами, рисом, м’ясними консервами та олією серед руїн їхніх колишніх будинків.

Голова ВПП Бізлі у четвер вирушив до Бучі, щоб на власні очі побачити операції, які проводяться в цьому районі за допомогою місцевих церковних громад. Він також поспілкувався з жінками та дітьми в сусідньому центрі для переміщених осіб.

«Я шокований. Жах війни тут настільки помітний, і я з трепетом думаю, що пережили ці люди», – сказав він, пройшовши вулицями, засипаними нерозірваними мінометними снарядами, та відвідавши розбомблений дитячий будинок. «Але я бачу надію. Я бачу, що громада працює з енергією для очищення та відновлення. Ми повинні підтримувати цей процес».

Довідково

Всесвітня продовольча програма Організації Об’єднаних Націй є найбільшою гуманітарною організацією у світі, яка рятує життя у надзвичайних ситуаціях і використовує продовольчу допомогу, щоб побудувати шлях до миру, стабільності та процвітання для людей, які відновлюються після конфліктів, катастроф і впливу зміни клімату.