«Російська армія залишила по собі тисячі мін, снарядів та бомб. Наші герої-піротехніки знешкодили уже понад 80 тисяч вибухових предметів, щодня нейтралізуючи їх по 4-5 тисяч. Але, на жаль, ще місяцями, роками будемо знаходити та знешкоджувати на нашій землі ці залишки «русского міра», – зазначив під час п’ятничного засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Враховуючи це, Кабмін за підтримки міжнародних партнерів розпочав створення Міжнародного центру розмінування. Крім того, міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, внутрішніх справ разом з іншими структурами мають розробити багаторічну Державну протимінну стратегію. «Така стратегія має не лише включати поетапний пошук і знешкодження вибухонебезпечних предметів, але також має охопити інші сфери – від навчань у школах до комунікаційних кампаній, які розповідатимуть, який вигляд мають ці предмети», – сказав прем’єр, зауваживши, що також російський агресор залишив за собою заміновані дитячі іграшки, пральні машини, мішки з картоплею, дитячі майданчики, в лісах розставлено сотні розтяжок, а в полях – тисячі мін. «Дії російських військ на території України – це чисте зло, яке має бути покараним і ніколи не може бути пробаченим», – наголосив глава уряду, повідомивши, що на офіційному сайті Державної служби з надзвичайних ситуацій вже запрацювала інтерактивна мапа з місцями виявлення вибухонебезпечних предметів та небезпечних ділянок. І тут дуже важливо, щоб батьки та вчителі визволених  міст та сіл розповідали дітям про небезпеку та не відпускали їх за межі населених пунктів.

Щоб швидше звільнити українську землю від смертоносних «подарунків» агресора, Міністерство внутрішніх справ має збільшити чисельність саперів та рятувальників, адже їм доведеться перевірити тисячі квадратних кілометрів території.

Паралельно із розмінуванням триває відбудова критичної інфраструктури. «Укренерго» відновило роботу 60 відсотків зруйнованих мереж у Київській та Чернігівській областях. Роботи повністю завершать на початку травня. Постачання газу відновили для майже 30 тисяч домогосподарств. На 90 відсотків розчищена траса Київ-Чоп і рух по ній повністю відновиться найближчим часом. Продовжується розчищення дороги Київ-Чернігів. Будуються тимчасові переправи на місцях зруйнованих мостів – до Ірпеня, Бучі, Чернігова», – повідомив Д. Шмигаль.

Також Міністерство розвитку громад та територій уже розпочало формування та реалізацію стратегії щодо знесення будівель, які не можна відновити, а замість них збудують нове житло.

Поряд із державною програмою допомоги вимушеним переселенцям, яка передбачає щомісячні виплати по 2 тисячі гривень кожному дорослому та по 3 тисячі на кожну дитину в родині, яка була вимушена переїхати, уряд разом із Організацією Об’єднаних Націй запускає ще дві програми виплат. Відповідне рішення було підтримане під час засідання уряду. «За нашими домовленостями, вимушені переселенці, які потребують додаткового захисту, щомісяця будуть отримувати по 2200 гривень на кожного члена родини. Ці кошти Всесвітня продовольча програма ООН виплачуватиме протягом трьох місяців. Також управління Верховного комісара ООН у справах біженців окремо допоможе нашим малозабезпеченим пенсіонерам із числа вимушених переселенців. Їм так само буде додатково виплачуватися по 2200 гривень», – повідомив глава уряду.

За словами міністра соціальної політики Марини Лазебної, додаткові виплати за програмою Всесвітньої продовольчої програми ООН та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців зараховуватимуться на банківські рахунки найбільш вразливих верств населення без окремого звернення людини з цього приводу. «Допомога надаватиметься на основі даних, які містяться в наявних державних реєстрах, постраждалим від війни людям та родинам з числа вразливих категорій, які будуть окремо погоджені у відповідних меморандумах про співпрацю», – повідомила М. Лазебна, зазначивши, що ця спільна програма орієнтовно розрахована на 200 тисяч вимушених переселенців.

Нагадаємо, що раніше також було запроваджено спільну з ЮНІСЕФ програму підтримки для родин, які мають троє і більше дітей віком до 18 років, з яких принаймні одна дитина не досягла двох років на момент подачі заявки, а також для родин, які мають двоє і більше дітей до 18 років, з яких принаймні одну дитину з інвалідністю.

Ще одним рішенням уряд додатково виділив з резервного фонду майже 1,3 мільярда гривень для Фонду соціального страхування, щоб забезпечити виплати допомоги по безробіттю.

Представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук повідомив, що уряд затвердив Порядок екстреної державної реєстрації лікарських засобів, медичних імунобіологічних препаратів, препаратів крові, що постачаються в Україну протягом введення воєнного стану, під зобов’язання, а також встановив, що під час дії на території України надзвичайного або воєнного стану, рішення про надання статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, приймається районною, районною у місті Києві держадміністрацією, районною військовою адміністрацією або виконавчим органом міської, селищної, сільської ради за місцем проживання (перебування) або виявлення дитини. Останній документ передбачає, що від осіб, у сім’ї яких влаштовуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, у цей період не вимагається проходження курсу навчання з виховання таких дітей.