У церкві Святого Івана Рильського в болгарському Бургасі відслужили панахиду в пам’ять про всіх загиблих у результаті війни з росією українців. Під час панахиди було зазначено, що путін і його мародери та насильники продовжують вбивати невинних людей у дні Великого посту, що є тяжким гріхом.

Лікар із Маріуполя Олена У., якій вдалося дістатися Болгарії, розповіла журналістам телеканалу Нова ТВ про злочини, що їх чинять на українській землі російські вбивці й загарбники. «Ми втратили будь-який зв'язок із своїми родичами і колегами, ми не знаємо, де вони, що з ними, з їхніми сім'ями. З кожним днем окупації надії на те, що вони живі, зменшуються. Бо вони не мають води, їжі, медичної допомоги», - розповіла українка. Інші учасники додали до її розповіді враження про вбивства мирних людей в Україні.

На тлі цих розповідей про звірства російських загарбників аморальними видаються потуги місцевих русофілів та депутатів російської думи захистити монументи на честь радянської армії у Пловдиві та Софії, на яких небайдужі болгари висловлюють у різних посланнях своє ставлення до нової агресії росії.

Болгарські ЗМІ повідомили, що російський депутат Ярослав Нілов навіть виявив «батьківську турботу» і запропонував перенести монумент «Альоші» з Пловдива до росії через те, що «вандали можуть пошкодити і осквернити його». За його словами, антиросійська риторика у Болгарії тільки посилюватиметься, і тому може постати питання про ліквідацію пам'ятника. «Наше завдання зберегти їх і за можливості вивезти в нашу країну. Але треба розуміти, що Болгарія та інші країни шкодитимуть цьому, провокуватимуть, посилюватимуть протистояння, пакоститимуть і займатимуться дріб'язковими та низькими речами».

Ця заява представника парламенту країни-агресора, який своїм голосом підтримав путіна і в такий спосіб дав згоду на ще один геноцид українського народу, не тільки образила болгар, а й викликала нову хвилю обурення. Мовляв, він більше турбується про долю пам’ятників, а не живих людей, яких росія щодня вбиває в Україні. В цьому закладено всю мораль сьогоднішньої країни-агресора.

Болгарські ЗМІ нагадують, що ще в 90-ті роки минулого століття влада Пловдива намагалися демонтувати монумент, який буквально нависає над містом, бо встановлений на одному з найвищих пагорбів. Проте суд ухвалив рішення залишити його як пам'ятку про жахи Другої світової війни. На жаль, путін та його посіпаки забули про них. Ще одна цікава деталь - висота скульптури, яку пропонує перевезти в росію поплічник путіна, 42 метри, а вага - 5376 тонн. Як його хочуть транспортувати з Болгарії - невідомо, адже країна закрила для агресора не тільки своє повітря, а й усі порти. Тому сучасним бандитам доведеться і надалі читати на постаменті все, що про них думають болгари.