Не зовсім зрозуміла позиція Сербії стосовно війни, яку путінська росія веде проти України, з масовими вбивствами жінок і дітей, мародерствами і застосуванням забороненної зброї, дуже насторожують Брюссель. Адже переговори про вступ цієї балканської країни до ЄС тривають.

Однак уже на цьому етапі Белград дає ясно зрозуміти: він нині не хоче підтримувати ініціативи Євросоюзу з обмеження економічних можливостей кремлівського диктатора продовжувати криваву бійню у сусідній країни. «Ми розмовляємо з Сербією в рамках переговорів про приєднання до ЄС і через інші дипломатичні канали, починаючи з експертів і закінчуючи політиками найвищого рівня, про необхідність введення санкцій. Це дуже важливо для ЄС, оскільки тільки вони зараз можуть не допустити продовження військовою машиною Кремля незаконної агресії проти України», - заявив речник ЄС Петер Стано.

Наприкінці минулого тижня президент Сербії в ефірі сербського телеканалу «Пінк» пояснив, чому не підтримав рішення Євросоюзу, до котрого мріє приєднатися. Він назвав будь-які санкції «безглуздими». Окрім того, він заявив, що, на його думку, «аморально» запроваджувати санкції проти Росії, «яка завжди підтримувала нас у питанні територіальної цілістності».

Щоб якось пом'якшити таку заяву, Александр Вучич додав, що Сербія завжди вважала росію та Україну братніми країнами і дуже шкодує, що таке сталося у Східній Європі. Він пообіцяв надати Україні гуманітарну допомогу, а також заявив, що Сербія припинить будь-які військові та поліцейські навчання з іноземними партнерами (до цього вони проводилися в основному з росією і білоруссю).

Президент Сербії підтвердив, що на очікуваній виставці-ярмарку нових озброєнь у Белграді експонуватимуть і зенітно-ракетні системи HQ-22, які Сербія нещодавно придбала у Китаю. За його словами, вони в рамках національної системи протиповітряної оборони пов’язані з російськими комплексами «Панцир C1», що їх Сербія отримала раніше.