Впливова грецька газета Kathimerini повідомила, що МЗС країни направило листа до Міжнародного кримінального суду в Гаазі з проханням провести розслідування злочинів проти етнічної грецької громади, скоєних у Маріуполі та двох селах на сході України російськими загарбниками.

Міністр закордонних справ Нікос Дендіас в інтерв'ю цьому виданню зазначив: «Греція продовжуватиме порушувати питання Маріуполя на всіх міжнародних майданчиках і наголошувати, що ці воєнні злочини мають бути ретельно розслідувані. Саме тому я направив Генеральному прокурору Міжнародного кримінального суду листа з проханням розслідувати злочини, скоєні росією як у Маріуполі, так і в селах Сартана та Волноваха, де на початку війни жили греки-експатріанти, які стали жертвами повітряних ударів».

Міністр ще раз наголосив, «для Греції захист мирних жителів та надання гуманітарної допомоги грецькій громаді в Україні є головним пріоритетом, особливо у прибережних містах Чорного моря, таких як Маріуполь та Одеса, де греки жили віками. Тому їх евакуацію буде продовжено».

Він рішуче засудив вторгнення російських військ в Україну, бо це є грубим порушенням принципів міжнародного права, Статуту Організації Об'єднаних Націй, які проголошують повагу до суверенітету, незалежності та територіальної цілісності всіх держав світу. «Ми були б непослідовними, якби, обстоюючи свої позиції, наприклад, з кіпрського питання, не обстоювали одні й ті самі принципи завжди», -- наголосив Нікос Дендіас. Торкаючись нинішніх грецько-російських відносин, міністр зазначив, що вони з країною-агресором зараз значно обмежені. Греція навіть була вимушена вислати кількох російських дипломатів з країни за порушення Віденської конвенції про дипломатичні зносини 1961 року та Віденської конвенції про консульські зносини 1963 року. «Своїми діями росія, на жаль, не лишила нам вибору. Такий низький рівень грецько-російських відносин є результатом вибору російського уряду, а не нашої країни», -- наголосив міністр закордонних справ.