Світ без кордонів

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш глибоко стурбований продовженням атак на українські міста.

ООН закликає до гуманітарного перемир’я

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш глибоко стурбований продовженням атак на українські міста, в тому числі й нещодавні напади на Львів, Дніпро, Харків і Миколаїв, що призвело до численних жертв серед цивільного населення і руйнувань. Глава ООН заявив, що вкрай стривожений «жахливою гуманітарною ситуацією в обложеному Маріуполі», повідомляють «Новини ООН».

Генеральний секретар нагадав усім сторонам про необхідність виявляти крайню обережність та вживати всіх необхідних заходів, щоб уникати жертв серед цивільного населення, а також руйнувань житлових будинків та об'єктів цивільної інфраструктури.

Він закликав усі сторони терміново оголосити про припинення вогню з гуманітарною метою, щоб забезпечити безпечне та надійне функціонування гуманітарних коридорів, сприяти евакуації цивільного населення, а також доставці гуманітарної та медичної допомоги.

«Необхідно дати шанс встановленню міцного миру шляхом дієвих переговорів», - заявив речник ООН, виступаючи від імені Генерального секретаря. 
 
Детально про зусилля ООН щодо цього розповів заступник Генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс, який побував в Україні та Росії, де обговорював можливість гуманітарного перемир'я та питання щодо зміцнення механізму гуманітарного сповіщення. Такий механізм дозволяє безпечно доставляти допомогу та вивозити мирних жителів із зон бойових дій.

 «Очевидно, що ми поки що не досягли згоди на гуманітарне перемир'я. З російською стороною я дуже детально обговорював це питання, і вони обіцяли, що надалі обговорять зі мною деталі цих пропозицій», – заявив заступник генсека ООН

Мартін Гріффітс запропонував Росії та Україні погодитися на проведення під егідою ООН віртуальної чи реальної зустрічі для подальшого обговорення гуманітарних питань, особливо їхньої військової складової, можливо, гуманітарного перемир'я, його моніторингу та безпечних коридорів чи гуманітарних пріоритетів.

 «Україна погодилася з більшістю пропозицій ООН і ми чекаємо на те саме від Росії», – сказав Мартін Гріффітс. Зокрема Україна погодилася створити гуманітарну контактну групу. Київ також погодився на пропозицію ООН щодо гуманітарного припинення вогню.

На зустрічах у Москві та в Києві представник ООН також обговорював ситуацію в Маріуполі, зокрема, питання про евакуацію мирних жителів із цього міста, на що потрібні не рішення «день від дня», а «вікно тиші» щонайменше на три дні.

Водночас представник ООН побоюється, що домовленості щодо припинення вогню, мабуть, не буде досягнуто найближчим часом. На його думку, це питання наступних кількох тижнів. Його розв’язання залежатиме від двох факторів: війни та ходу переговорів.