Але оскільки всі його зустрічі: з президентом Руменом Радевим (на знімку), прем'єр-міністром Кирилом Петковим, міністром закордонних справ Теодорою Генчовською відбувалися у закритому для преси режимі, то так і залишилася загадкою мета приїзду високого гостя.

Щоправда, за підсумком переговорів з президентом Болгарії, Дмитро Кулеба у Твіттері написав: «Ми обговорили шляхи відновлення миру та розвитку в Чорноморському регіоні. Також погодилися з необхідністю посилення ланцюгів поставок сільськогосподарської продукції для підтримки глобальної продовольчої безпеки».

Прес-служба уряду Болгарії також коротко повідомила, що в центрі уваги діалогу прем'єра з українським міністром «була російська агресія і винятково тяжка ситуація, яка складається для цивільного населення України». 

Звичайно, всіх цікавило: чи приїхав керівник зовнішньополітичного відомства України знову просити зброю у Болгарії? Це питання внесло розкол в урядову коаліцію і навіть не було винесено на обговорення парламенту. В уряді вирішили не дражнити гусей і обмежитися гуманітарною допомогою для України. 

Крім того, в країні назріває ще одна проблема з українськими біженцями. Всіх, кого болгарська влада розселила по порожніх готелях на чорноморському узбережжі, їх господарі попередили: до 25 травня біженці мають звільнити номери. Їх почнуть готувати для прийому відпочивальників. Ці номери вже давно зарезервовано туристичними фірмами, які частково отримали і гроші за них. І тепер біженці схвильовані: що їм робити після цієї дати. «Бомжувати»? Повертатися у свої міста, які нещадно руйнують путінські нелюди? 

Та й з від'їздом все не так просто. В перші дні війни Румунія і Болгарія приймали громадян України за внутрішніми паспортами, свідоцтвом про народження чи за  закордонними паспортами старого зразка  і з простроченим терміном дії. А тепер, як повідомляють у колективному листі до редакції парламентської газети «Голос України» українці, котрі спробували повернутися додому, румунські прикордонники не визнають їхні документи і повертають усіх до Болгарії для оформлення транзитної візи в посольстві Румунії (а це складно з внутрішнім паспортом і дуже довго). Або рекомендують отримати в посольстві України тимчасовий документ -- так званий пасаван. Але ці дипломатичні установи розташовані в Софії. Щоб дістатися столиці Болгарії, потрібні гроші, а їх майже в усіх біженців просто немає. Українських консульств ані у Варні, ані в Бургасі немає. І, як зазначають українці в цьому  листі, отримання «пасавану», продовження терміну дії паспорта, навіть вклеювання фотографій дітей у документи батьків є платними і коштують до 200 євро.

Утім, усі питання про продовження строку дії паспортів українців та інших документів для проїзду через Румунію -- це вже не проблема болгарської сторони. Болгарська влада й так багато зробила для прийому й утримання наших громадян. Хоча вона також стурбована тим, як розв'язуватимуть нові виклики… 

До речі, сам міністр закордонних справ України на спільному брифінгу зі своєю болгарською колегою Теодорою Генчовською повідомив: «Я приїхав подякувати болгарському народу та болгарському уряду за те, що вони прийняли українських біженців. Від щирого серця дякую болгарам». Він додав: «З самого початку російської агресії Болгарія чітко та послідовно підтримує Україну в ЄС та НАТО. І робить це не лише через наші дружні стосунки, а й тому, що розуміє -- безпека для України означає безпеку для Болгарії та всіх країн Чорного моря». «Ми боремося не тільки за свою безпеку, ми боремося і за вас, щоб ви не зіткнулися зі спробами росії вплинути на вашу країну», -- наголосив Дмитро Кулеба.

Теодора Генчовська зі свого боку заявила: «Що дуже важливо на даний момент не тільки для Дмитра, а й для всього українського народу, так це відчувати, що всі партнери в ЄС та НАТО, вся демократична спільнота підтримують Україну». Вона назвала і внесок Болгарії у цю справу, зазначивши, що 91 тисяча українців зараз перебувають на території країни і 80 тисяч уже отримали статус тимчасового захисту. «Болгарія продовжує надавати гуманітарну допомогу Україні через Болгарський Червоний Хрест, яка вже становить понад 1,5 мільйона євро, а Міністерство закордонних справ надало Українській державі 185 тисяч євро, які переказали через різні міжнародні гуманітарні організації», -- цитують слова Теодори Генчовської болгарські ЗМІ.

А також повідомляють, що після розмов міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби віч-на-віч з Теодорою Генчовською і прем'єром Кирилом Петковим відбулася розширена зустріч двох делегацій. З болгарської сторони в ній, крім голови уряду і міністра закордонних справ, взяли участь віце-прем'єр Каліна Константинова та міністр оборони  Драгомир Заков. Урядова прес-служба не повідомила нічого про результати цих переговорів.

Фото з Твіттера Дмитра КУЛЕБИ.