Забезпечення захисників країни усім необхідним залишається першочерговим завданням, тож уряд додатково виділив 16 мільярдів гривень для Міністерства оборони та майже 17 мільярдів гривень Міністерству внутрішніх справ для фінансування прикордонників, нацгвардійців та поліцейських, котрі разом зі Збройними Силами України знищують російських окупантів.

Також понад 2,7 мільярда гривень спрямовано обласним державним адміністраціям для виплати компенсації власникам житлових приміщень, приватного житлового фонду, які безоплатно розміщували чи розміщують внутрішньо переміщених осіб.

«Поки наші воїни хоробро боронять східні та південні рубежі, країна повертається до роботи. Уже понад мільйон наших громадян повернулися на Батьківщину від початку повномасштабного вторгнення російської федерації», – зазначив під час вівторкового засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

А оскільки одним із найважливіших завдань є відновлення деокупованих населених пунктів, то уряд підтримав низку рішень, якими визначається черговість обстеження пошкоджених будівель, порядок виконання робіт, порядок прийняття рішення про частковий або повний демонтаж, виконання етапів робіт із демонтажу об’єктів. Водночас спрощено експертизу проектів будівництва та розроблення проектів капітального ремонту. «Все це потрібно для того, щоб у нас була стовідсоткова готовність швидко відбудувати наші міста», – сказав прем’єр.

Попри складну економічну ситуацію уряд продовжує фінасувати видатки на пенсії, різноманітні допомоги, субсидії. Зокрема, уже виплачено понад 75 відсотків пенсій, що становить 37 мільярдів гривень.

Уряд затвердив порядок призначення субсидій та алгоритм їх розрахунку і виплат для тих наших населених пунктів, де тривають бойові дії або які  перебувають у тимчасовій окупації. За словами міністра соціальної політики Марини Лазебної, йдеться про те, що в регіонах, де органи соціального захисту не працюють через активні бойові дії або тимчасову окупацію, нарахування та виплату субсидій у квітні та протягом неопалювального сезону 2022 року буде перепризначено автоматично. «Мають продовжувати отримувати субсидії люди з міст та сіл, де йдуть активні бойові дії, навіть у тих випадках, коли там не працюють органи соціального захисту. Для того, щоб нарахувати їм субсидії з центрального рівня, ми напрацювали спеціальний механізм розрахунку розмірів субсидій та пільг для таких отримувачів. Всі перепризначення мають відбуватися автоматично», – зазначила міністр, додавши, що таке перепризначення здійснюватимуть на підставі інформації, наявної в органах соціального захисту населення (з оновленням даних про доходи осіб від Пенсійного фонду та Державної податкової служби).

Для регіонів, у яких тимчасово не працюють органи соціального захисту, встановлено спеціальний механізм визначення розміру житлових субсидій та пільг у квітні та протягом неопалювального сезону. Їхній розмір визначатиметься на основі розміру або пільги за січень 2022 року з урахуванням фактичних даних 2021 року про співвідношення середнього розміру субсидій або пільг у січні та квітні, а також у січні та вересні, як найбільш показовому місяці неопалювального сезону. Отримувачам субсидій з територій, де ведуться бойові дії, уряд також дозволив не інформувати про обставини, які впливають на призначення та розмір субсидії протягом воєнного стану. Однак вони будуть зобов’язані поінформувати про такі обставини протягом першого місяця після скасування воєнного стану.

Глава уряду також поінформував, що в Україні офіційно зареєстровано майже 1,5 мільйона внутрішньо переміщених осіб, яким з 8 квітня почали виплачувати по 2 тисячі гривень на кожного дорослого та по 3 тисячі гривень на дитину або особу з інвалідністю.

Стосовно виплати допомоги за проживання внутрішньо переміщених осіб, то М. Лазебна повідомила, що уряд також підтримав рішення, яке дозволяє  особам, котрі повернулися до місця постійного проживання, але їхнє житло  зруйноване чи непридатне для проживання, продовжувати отримувати такі виплати.

Звернувшись до теми посівної кампанії, прем’єр повідомив, що аграріям уже виділено майже 8,3 мільярда безвідсоткових кредитів. «Держава уже допомогла майже 3 тисячам аграрних підприємств провести посівну. Станом на 18 квітня прогнозовані площі посіву основних ярих сільськогосподарських культур на контрольованій території становлять 14,2 мільйона гектарів», – сказав прем’єр, зауваживши, що це на 2,7 мільйона гектарів менше, ніж минулого року. За його словами, цього року ярими культурами буде засіяно  понад 80 відсотків минулорічних площ.

Кабінет Міністрів підтримав та подав на розгляд Верховної Ради законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо визнання в Україні результатів оцінки відповідності, проведеної в державах--членах Європейського Союзу, яким пропонується забезпечити вільний обіг на території України товарів, які відповідають вимогам щодо безпечності нехарчової продукції ЄС. «Наша основна мета – європейське майбутнє, європейські стандарти у всьому. Після війни плануємо будувати нову українську економіку, яка буде частиною великої європейської. Ми вже приєдналися до європейської енергомережі, говоримо про єдиний платіжний простір та безоплатний роумінг», – сказав Д. Шмигаль, висловивши переконання, що  Україна буде вільним та заможним членом Європейського Союзу.

Також уряд підтримав законопроект про внесення змін до статті 3 Закону «Про деякі питання заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу – учасників Державного концерну «Укроборонпром» та забезпечення їхнього стабільного розвитку». Ці зміни на період дії воєнного стану передбачають можливість безоплатної передачі підприємствам ОПК майна, а також забезпечення їх у спрощеному порядку, без застосування конкурентних процедур, необхідними площами для розміщення виробництва.

Кабмін ухвалив рішення про денонсацію міжурядової угоди з рф про співробітництво в галузі створення та експлуатації ракетно-космічної і ракетної техніки.