Малюнок Олексія КУСТОВСЬКОГО. 

У сліпій ненависті до України, як частини цивілізованого західного світу, російські окупанти вчиняють на її території найстрашніші злочини проти людяності – вбивають, катують і ґвалтують, незважаючи на вік і стать. В оприлюдненій СБУ перехопленій телефонній розмові військового рф зі своєю матір’ю, той зізнається, що росіяни вбивають мирних громадян та дітей. 

– Сынок, не теряйте боевого духа! Ты бы только видел, что они там творят! Ты знаешь, вы делаете великое дело. Вот это запомни и всем передай, – переконує. – Что мы делаем… Убиваем гражданских, детей! – Нет, вы не убиваете гражданских и детей. Вы фашистов убиваете. Все, прекрати, – каже росіянка. 

«Фашистами» для росії та російської армії є всі українці, які у 1991 році порвали московські пута й стали незалежними від імперії зла, а під час Помаранчевої революції й Революції Гідності підтвердили свій європейських вибір. Росія не може пробачити цей вибір і сьогодні за свою незалежність українці платять дуже високу ціну – тисячі людей вже загинули від початку повномасштабного вторгення російської федерації 24 лютого. 

Кожне втрачене життя – наш невимовний біль і національна трагедія. 20 квітня у Бородянці поблизу столиці під час рятувальних робіт знайдені ще дві братські могили убитих російськими окупантами. 

Голова відділу Національної поліції у Київській області Андрій Нєбитов повідомив, що в них – тіла дев’яти місцевих мешканців, у тому числі й 15-річної дівчини. Вона отримала поранення легень і від того померла. Була похована з двома чоловіками 35 років.

В іншій могилі виявлено тіла чотирьох дорослих чоловіків та двох жінок. Одного із загиблих переїхав БТР. Ще одна людина померла від осколкових уражень, трьох розстріляли. Причина смерті інших встановлюється – тіла доставлені до моргів Київської області для проведення подальшої експертизи та ідентифікації особи закатованих. 

«Ці люди були вбиті окупантами, у деяких виявлено сліди тортур. Хочу наголосити, що ці люди – цивільні. Російські військові свідомо розстрілювали мирних людей, які не чинили опору і не становили жодної загрози», – зазначив правоохоронець. У Бородянці рятувальники розібрали всі завали зруйнованих під час бойових дій будинків, звідки дістали тіла 41 загиблого. 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Андрій Нєбитов також повідомив, що в селі Шевченкове на Броварщині поліція виявила залитий кров’ю підвал та понівечені тіла шести місцевих мешканців, у тому числі й двох братів – їх катували, а потім стратили. «Село Шевченкове тривалий час перебувало під окупацією і саме в цей період російські війська викрадали мирних жителів, знущались з громадян, після чого розстрілювали. Що ще можна чекати від цих нелюдів?» – каже Андрій Нєбитов.

Від рук російських окупантів загинув і 13-річний «фашист» Єлисей Рябоконь із Броварів, який з мамою Інною та трирічним братом намагалися виїхати з окупованого села Перемога Баришівського району Київської області.

Спершу вони йшли пішки, а потім їхали колоною з п’яти машин. Росіяни пропустили автомобілі, помахали услід і обстріляли з різних калібрів.

Мати вбитого росіянами підлітка розповідає: «Ми спочатку зраділи, що вдалося виїхати, а потім, коли почали стріляти, ми вивалювалися з машин. Я малого тягла за капюшон. Єлисей не відзивався, а потім, коли я його побачила, зрозуміла, що він загинув миттєво».

Шапку, у якій був хлопчик, прошило кулями й осколками, біла футболка, вдягнута поверх куртки, аби росіяни бачили, що він мирний житель, залита кров’ю.

Тоді під час виходу загинуло семеро людей.

Свого сина мати хоронила двічі – спочатку в садку біля хати у Перемозі, де діти ховалися від обстрілів, а потім, коли батько на кілька днів повернувся з фронту, на кладовищі у Броварах.

«Я хочу, щоб світ знав про злочини росії. Я хочу, щоб кожна жертва була врахована. Я хочу, щоб росія відповідала за людей, дітей і жінок, яких вони вбили на нашій землі», – каже жінка. 

Фото із відкритих джерел.