Болгарські чоловіки, які перебувають на політичному олімпі та покликані приймати важливі для країни рішення, продовжують вести дискусію: чи надавати Україні зброю для захисту свого народу від путінської агресії. Деякі з них вважають, що їхній нейтралітет у майбутньому буде враховано москвою, інших просто налякали погрози путіна натиснути на ядерну кнопку, якщо хтось стане на бік України.

Депутатів парламенту не переконали слова нашого міністра закордонних справ про те, що українські бійці захищають не тільки Україну, а й усю Європу від божевільного маніяка, який вирішив залякати НАТО, а також повністю змінити ситуацію на континенті, щоби примусити інші народи танцювати під його дудку. «Ми поважаємо політичну ситуацію у Болгарії і залишаємо парламенту і уряду право вирішувати, як і чим допомагати Україні. Але хотів би сказати всім, хто ще вагається - чи надавати допомогу так потрібну зараз Україні. Ви цим допомагаєте агресії росії», - зазначив Дмитро Кулеба.

І поки залякані путіним чоловіки сперечаються з приводу зброї, смілива болгарська жінка закликала болгарську владу надати Києву необхідну військову допомогу, бо «війна - це не тільки криза для безпеки України. Це - криза регіональної безпеки Чорноморського регіону, криза європейської безпеки, криза безпеки всього євроатлантичного простору. Єдиним способом захистити національні інтереси і запобігти можливому розростанню конфлікту є демонстрація єдності й солідарності в рамках НАТО». Ім'я цієї сміливої жінки - Надежда Нейнськи. Вона - не наївний новачок у великій політиці. Пані Нейнськи була депутатом Народних зборів Болгарії аж трьох скликань, очолювала Міністерство закордонних справ в уряді Івана Костова і стояла біля витоків переговорів про приєднання до ЄС. Крім того, була не просто депутатом Європарламенту, а й заступником керівника Європейської народної партії (ЄНП). Вона очолювала дипломатичну місію Болгарії у Туреччині, а зараз стала єдиним представником Східної Європи в щорічній програмі США для політичних лідерів, які у Вашингтоні аналізують і обговорюють сучасні світові проблеми та виклики.

В інтерв'ю болгарському щотижневому виданню «Филтър» Надежда Нейнськи заявила, що путін знає: ядерна кнопка не є для нього добрим варіантом. «Це просто останній його окоп, з якого він погрозами і страхом хоче повернути собі втрачений міжнародний вплив». Вона зазначила, що основною метою путіна залишається знищення України як суверенної держави. «Тому українці готові не лише битися за свою країну, а і вмирати за неї. Путін не був спроможний зрозуміти цю мотивацію, і тому його воєнне планування полягало в помилковій презумпції, що український народ його зустріне привітно. На практиці він втілив свої страхи в реальність і настільки консолідував українську націю, що жоден націоналіст не зміг би зробити», - переконана екс-дипломат.

Вона згадала, що світова громадськість тривалий час не звертала уваги на слова путіна про те, що колапс СРСР став «найбільшою геополітичною катастрофою» та «справжньою трагедією», і він послідовно розвивав свої плани з дестабілізації Європи. «Путін мав ідею фікс об'єднати всі землі, де розмовляють російською, а для цього одні території анексувати, на других змінити політичних лідерів, а треті зробити економічно залежними. На практиці для нього Україна стала загрозою не через гіпотетичні ракети НАТО, а через її вибір на користь демократії, самовизначеності й західних цінностей. Він хотів зруйнувати демократичні суспільства не тільки за те, що вони роблять, а й за те, що вони просто існують», - вважає Надежда Нейнськи.

Надежда Нейнськи нагадала, що світ був настільки неуважний до слів і планів путіна отримати контроль над колишніми радянськими територіями, що видання «Форбс» чотири рази називало диктатора найвпливовішою людиною світу. А Нобелевський комітет хотів його номінувати на свою премію миру в 2021 році за домовленістю між Об'єднаними Арабськими Еміратами та Ізраїлем. «Уявіть, який би все це мало вигляд сьогодні на тлі трагедії в Україні!» - майже вигукнула пані Нейнськи.

Вона ще раз закликала владу виявити солідарність з країнами НАТО і довести, що Болгарія є неподільної частиною безпеки Альянсу. Чи прислухаються до її закликів і аргументів депутати, члени уряду і президент Болгарії, який ще в листопаді минулого року стверджував, що Крим - це російська територія? Позитивну відповідь на це запитання зараз дуже важко дати.