Навіть у разі, коли вони не мають атестата про закінчення школи на Батьківщині, як це необхідно в Німеччині. 

Вступити до вишу матимуть змогу й  учні, котрі через війну не закінчили середню школу вдома. Це стосується також українських студентів, які вже навчалися у ЗВО в Україні, але через війну не закінчили перший курс.

У ФРН вступ до вищого навчального закладу можливий лише з документами, які відповідають німецькому атестату зрілості  (Abitur). Оскільки навчання у школах ФРН триває 12--13 років, то українські біженці мають «компенсувати» роки, яких бракує.  Тобто українці з атестатом про повну загальну середню освіту ще мають додатково відучитися один рік або у виші на Батьківщині, або в коледжі довузівської підготовки у ФРН. Лише після цього вони отримують право на здобуття вищої освіти в німецькому університеті.

Нині умови для вступу українських біженців, за рішенням конференції міністрів освіти федеральних земель, спрощено. Студенти першого курсу можуть вступати до німецького вишу без відповідного документа про навчання в Україні. Ця процедура відтепер відбувається без вступних іспитів, але необхідне знання німецької, якщо фах не англомовний. А українські одинадцятикласники можуть вступати до коледжу довузівської підготовки без атестата. 

Коледж довузівської підготовки у ФРН -- це своєрідні підготовчі курси для абітурієнтів, котрі закінчили школу в одній із країн, яка не є членом ЄС. Тут допомагають перебудуватися під німецьку систему освіти, поліпшити знання німецької мови та профільних предметів до рівня, необхідного для початку навчання. Викладання -- німецькою, тому потрібне її знання бодай на рівні  B1.

Тим часом у Німецькій службі академічних обмінів (DAAD) очікують, що виші ФРН з часом приймуть майже 100 тисяч студентів і вчених з України. Для розширення програм допомоги DAAD звернулася до німецького уряду з проханням спрямовувати на їх реалізацію по 80 млн євро на рік.

Ці кошти плановано витратити на підтримку університетів, стипендії для тих, хто навчається, програми з підготовки майбутніх лідерів, котрі будуть потрібні Україні для стабілізації ситуації після війни, а також на підвищення кваліфікації кадрів для працевлаштування на німецькому ринку праці.  

DAAD розробляє віртуальний майданчик по Україні, котрий має об’єднати виші, наукові організації та студентів. На ньому розміщуватиметься інформація про різноманітні програми підтримки.

Берлін.