Уряд ФРН, зокрема його очільник канцлер Олаф Шольц, зазнали гострої критики через позицію щодо України в питанні поставок озброєнь. Днями Шольц навіть заявив, що ресурси Бундесверу вичерпано, а на виробництво нових озброєнь необхідний час. Але такою відповіддю невдоволені не лише зарубіжні партнери, а й значна кількість соратників у владних лавах.

Це спонукало Берлін шукати інших варіантів постачання озброєнь. За інформацією з різних джерел, оприлюдненою учора в німецьких ЗМІ, ідеться про тристоронній обмін зброєю через Словенію, у рамках якого в Україну буде доправлена важка техніка.

Хоча Німеччина є п’ятим за величиною експортером озброєнь у світі, вона впродовж тривалого часу уникала прямих поставок у зони конфліктів. З початку війни в Україні уряд Олафа Шольца надіслав туди легке обладнання, боєприпаси та надав додаткове фінансування німецьким виробникам зброї, котрі здійснюють поставки Києву.

Таку політику уряду стосовно України критикують звідусіль - як недостатньо лояльну. Тож обмін зброєю, про який заявили чиновники з уряду, є відповіддю на критику. Заявлено, що союзник по НАТО - Словенія - надішле в Україну значну кількість власних бойових танків Т-72. Натомість Німеччина передасть їй кілька панцерників Marder та колісних танків Fox із власних запасів.

Міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт заявила вчора про розуміння її урядом того, що надання Києву військової допомоги «має бути здійснене дуже й дуже швидко, бо ситуація різко загострюється, оскільки росія розпочала новий наступ на сході України».

Ламбрехт також зазначила, що Німеччина має намір організувати навчання українських військових поводженню з деякими новими видами озброєнь, отриманих і від Берліна, і від інших союзників по НАТО, в тому числі гаубицями з Нідерландів.

За кілька днів до цього Ламбрехт повідомила, що Києву було надано список німецького обладнання, із якого він мав обрати те, чого найбільше потребує. Проте критики уряду заявляють, що в списку не було ні танків, ні гвинтокрилів, ні тим паче - потужнішої артилерії і військових літаків, які Україні гостро необхідні. Про це кажуть навіть представники правлячої коаліції, котрі вимагають від уряду рішучіших дій у питаннях надання Україні озброєнь.

Зокрема, експерт з питань оборони, представник Партії вільних демократів Александр Мюллер заявив інформаційній агенції dpa: «Німецька громадськість має право знати, чи постачаємо ми важкі озброєння в Україну, як це роблять наші партнери по НАТО, чи ні? Досі політика німецького уряду щодо цього залишається незрозумілою».

Берлін.