Про рекордний смаколик розповідає сайт OMinho з посиланням на інформацію муніципалітету Понте-да-Барка.  

Акцію солідарності з українцями ініціював голова муніципалітету Аугусто Маріню (на знімку). Перед початком продажу торта він подякував спершу тим, хто готував рекордний медівник, а далі звернувся до присутніх з пропозицією придбати шматочок ласощів і тим само підтримати постраждалих від війни українців. За словами пана Аугуста, кожен з покупців також заслуговує на слова подяки. Він наголосив, що всі виручені від продажу кошти передадуть португальському Товариству Червоного Хреста з проханням використати їх на нагальні потреби біженців з далекої України. 

Точна довжина медівника — 203,76 метра. Його готували частинами у трьох кондитерських міста — Liz, Doce Lima і Caracas, а потім виклали на спеціальних підставках на одній з вулиць міста. До речі, гігантський кулінарний делікатес кондитери приготували безкоштовно, назвали роботу своїм благодійним внеском у корисну справу. Так сам, як і пасічники, які надали для цього мед. 

Аби спекти рекордний медівник, знадобилося 60 літрів меду, 200 кілограмів борошна, 100 кг цукру, 40 кг горіхів та деякі інші інгредієнти.
Містечко Понте-да-Барка, що у регіоні Віану-ду-Кащтелу, це північ Португалії, неподалік від кордону з Іспанією, віддавна славиться своїми пасіками. Одним із способів підтримки місцевих бджолярів є традиційна реклама їхньої продукції, зокрема, приготування великих за розмірами медівників. Декілька років тому місцеві кондитери заявили про себе виготовленням 50-метрового медівника. Два останніх випікали 100-метрові торти. Нинішній став неперевершеним рекордом — понад двісті метрів. 
Пасічники і кондитери також мають досвід благодійництва: у 2020 році, коли країну охопили лісові пожежі, вони провели аналогічну акцію, а виручені від неї кошти передали пожежникам і рятувальникам.

Нині у Португалії офіційно зареєстровано 31,5 тисячі українців, які прибули сюди з початку російської агресії. Такі дані наводить місцева міграційна служба SEF. Щоб добратися до цієї країни на краю Європи, українцям довелося здолати приблизно чотири тисячі кілометрів. Така відстань між нашими державами.

Брага.

Фото з сайту муніципалітету Понте-да-Барка.